2015. augusztus 11., kedd

Tippek, ötletek a nyárra

Már néhány hete tart a nyár, a gyermekek számára véget ért a tanév és sokan hétvégi kikapcsolódásokra vagy a több hétig tartó a vakációjukra készülnek. Az időjárás rendkívül változékony, amely a szervezetünknek sokszor nehézséget okoz. Gyakran fordul elő a több napig tartó rendkívüli hőség, amelyet a közel 40 fokos nappali hőmérséklet és a verőfényes napsugárzás jellemez. Ebben az időben gyakran izzad a test, amely kellemetlen szagokat és a bőr folyamatos nedvességét jelenti, ezért fontos a megfelelő tisztálkodás és a testen található szőrzet eltávolítása. Ajánlott naponta több alkalommal zuhanyozni és erősebb hatást kiváltó dezodorokat használni. Emellett folyamatosan el kell látni a szervezetet vízzel és a sót is pótolni kell. A felnőtteknek legalább két liter jó minőségű folyadék, elsősorban ásványvíz elfogyasztására van szüksége, amelyet akár a táplálkozás során biztosíthatunk.

A meleg miatt gyakran kevesebbet és rendszertelenül étkezünk, ami veszélyes is lehet, hiszen betegségeket is okozhat. A könnyen emészthető vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételek megkönnyíthetik a hőség elviselését. A gyümölcsökből, zöldségekből, halakból és a baromfihúsból számos ízletes és laktató táplálék készíthető. A megfelelő mennyiségű folyadék, és az azonos időben elfogyasztott ételek hozzájárulnak a szervrendszerünk működéséhez és csökkentik a szédülés és az ájulás kialakulásának az esélyét is.

Célszerű megemlíteni még a ruházatot és a bőrt is. A perzselő Nap sugarai ugyanis rövid idő alatt komoly égési sérüléseket is okozhatnak, illetve a bizonyos bőrtípusok esetében daganatos megbetegedések kialakulásához is vezethetnek. Ezért minden esetben célszerű valamilyen napolajat, naptejet felvinni a testfelületre. A könnyű, világos színű és pamut tartalmú ruhadarabok pedig hozzájárulnak a test szellőzéséhez is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése