2020. augusztus 5., szerda

Miért fontos az éves fogászati vizsgálat?

A szájüreg egészségi állapotának a megőrzése érdekében rendszeresen el kell látogatnunk a fogorvoshoz. A fogak és a fogíny épségét nem csak úgy tudjuk megőrizni, hogy napjában többször is megmossuk a fogunkat, elsősorban étkezések után, hanem az fogorvosnak is ellenőriznie kell. Az orvos, azon kívül, hogy megvizsgálja fogaink állapotát, hasznos tanácsokkal is ellát minket a megfelelő ápolással kapcsolatban. 


Miként történik a fogászati ellenőrzés?


Az esetek többségében úgy indul, hogy röntgenfelvételt készítenek, ezáltal akár olyan problémák is megmutatkoznak, amelyek még tüneteket nem produkálnak. Az elváltozások időben történő felfedezése pedig nagyban meghatározza a kezelések hatékonyságát, valamint a szakorvos így tudja meghatározni az ideális gyógymódot. A fogíny állapotán kívül, megvizsgálja a nyaki régiót és a fejet egyaránt. Továbbá a szájüregben vannak árulkodó jelek, amik például cukorbetegségre, vitaminhiányra vagy daganatos elváltozásokra utalnak, ezeket a fogorvos szintén észreveszi.

A szűrések alkalmával sor kerülhet a harapás, nyál, arc, illetve az alsó állkapocsízületek mozgásának az ellenőrzésére is. Ezt követően alaposan megtisztítja a fogainkat, majd eltávolítja a fogkövet, foglepedéket. Amennyiben az otthoni szájápolás nem megfelelő, bizony az utóbb említett problémák rövid idő alatt kialakulnak. A különféle ételek és italok szintén rosszat tesznek a fogainknak, hiszen elszínezhetik őket.

Ha a foglepedék nem kerül eltávolításra, megkeményedik és irritálni fogja a fogínyszövetet, ami által könnyen begyulladhat a fogíny. 

A vizsgálat végén a fogorvos tájékoztatást ad a további teendőkről, kezelések szükségességéről, javaslatokat is ad a megfelelő szájhigiéniával kapcsolatban, amelyeket okvetlen fogadjunk meg és tartsunk be. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése