2020. október 21., szerda

Mi a különbség a személyi mérleg és a hídmérleg között?

A személyi mérlegeket mindenki ismeri, de ezeken kívül napjainkban még számtalan típusú létezik. Az iparban is alkalmaznak mérlegeket, ilyen például a hídmérleg is. Míg a személyi mérleggel a súlyunkat ellenőrizhetjük, addig a hídmérleggel a tehergépjárművek tömegét tekinthetjük meg, legyen az bármekkora méretű. Amikor a szállítandó áru jelentős mennyiséget tesz ki, nem árt megmérni, hogy mennyi az annyi, a hídmérleggel pedig könnyen megállapítható, hogy pontosan mekkora a tehergépjármű és a szállítmány súlya. Több vállalkozás is alkalmazza a járműmérlegeket, hogy leellenőrizzék megfelelnek-e a gépjárművekre vonatkozó súlyhatár előírásoknak. Nagy hasznát veszik még az építési területeken, újrahasznosító üzemekben, valamint a szilárdhulladék-feldolgozókban, így monitorozni tudják a bemenő és a kimenő mennyiséget.

A hídmérleggel ellenőrizhetjük a gépjárművek tömegét.


Milyen hosszú egy hídmérleg?

Egy teherautó összes kerekének rá kell férnie a mérlegre, tehát egy hosszabb jármű esetében, hosszabb mérlegre lesz szükség. Ez megközelítőleg 18-24 métert jelent, de dupla szerelvények esetében 30 méteres az ideális. Regionális, országos és megyei szinten is meghatározhatják a maximálisan megengedett hosszúságot a pótkocsis szerelvényekkel kapcsolatban. 

Hogyan működik a hídmérleg?

Van az alapzat és a mérleghíd, más néven mérlegplatform, erre hajthat rá az adott gépkocsi. a mérleghíd moduláris elemekből tevődik össze, amelyeket össze kell illeszteni, hogy elérjük a kívánt hosszúságot. A mérőcellák pedig olyan szenzorok, amelyek feladata, hogy megmérje a tehergépkocsit. A terminál lényegében a kijelző, erre kábeleken keresztül érkezik az információ. 

A hídmérleg árlista összeállítása nem egyszerű, sok szempontot figyelembe kell venniük a szakértőknek, így a végösszeg sok mindentől függ.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése