2021. augusztus 4., szerda

A megelőzés érdekében fontos a rendszeres orvosi ellenőrzés

 A betegségeket akkor lehet időben észrevenni, ha rendszeresen eljárunk bizonyos szűrésekre. Egy probléma időben történő felismerése nagyban meghatározza a kezelések és a gyógyulási folyamatok hatékonyságát. Nem elég csupán akkor elmenni a vizsgálatokra, amikor már tüneteket is észlelünk, ilyenkor már kérdéses, hogy menthetőek-e bizonyos megbetegedések. Jellemzően egy adott vizsgálatra sokára adnak időpontot a szakrendelések, az időnek pedig ekkor jelentős a szerepe, ebben az esetben célszerű felkeresni valamilyen magánrendelést, de arra figyeljünk, hogy kell-e beutaló, mivel sok helyen kérhetik.



Mi állhat a betegségek hátterében?

A betegségek hátterében számtalan dolog állhat, a pontos meghatározáshoz részletesen fel kell állítani a diagnózist és ellenőrizni a kórelőzményeket. Minden esetre az egészséges életmódra figyelmet kell szentelnünk, hiszen az egészségtelen és rendszertelen étkezés, a mozgásszegény életmód, a dohányzás és az alkoholfogyasztás is előidézhet betegségeket, na és persze a sok stressz. Tehát figyeljünk arra, hogy mit és mikor eszünk, fogyasszunk sok zöldséget, illetve gyümölcsöt, kerüljük a zsíros, magas szénhidráttartalmú ételeket, igyekezzünk sokat mozogni, a legjobb, ha megtaláljuk azt a sportot, amit nem kötelességből, hanem szívesen űzünk. Az egész életmódváltáshoz sok akaraterőre és türelemre lesz szükség, de megéri. Az említett változtatásokon kívül ne feledkezzünk meg a szűrésekről sem.

Teljes körű orvosi vizsgálat elvégzésére több magánrendelőben is van lehetőség, amit viszonylag rövid idő alatt le is bonyolítanak. A menedzserszűrések alkalmával felmérik a kardiovaszkuláris betegségek rizikófaktorát, vért vesznek, vérnyomást mérnek, vizeletvizsgálatot végeznek, illetve hasi ultrahangot is készítenek, de vannak csomagok, amelyek további vizsgálatokkal lettek kibővítve. A szakemberek azt javasolják, hogy évente legalább egyszer látogassunk el ilyen szűrésekre. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése