2022. február 2., szerda

Milyen kopó alkatrészek vannak egy autó esetében?

 Az autóban vannak olyan alkatrészek, amelyek rendszeres időközönként cserére szorulnak. Ezeknek az állapotát célszerű rendszeresen ellenőriztetni szervizben. Gyakori, hogy az olajszűrőt vagy a motorolajat kell cserélni, ami meghatározza az autó élettartamát és működését. Ezeknek a cseréjét jellemzően fél évente vagy évente szükséges beiktatni, de ennek az időpontját a legutóbbi cserétől megtett kilométerek is meghatározzák. A szervizben a szerelők meg tudják mondani, hogy pontosan milyen motorolaj is kell a gépjárműbe, ha ezt nem tudnánk.

Kopó alkatrészek rendszeres ellenőrzése

 

Milyen alkatrészekre figyeljünk még?

Amennyiben sokszor járunk az autóval poros utakon, úgy a légszűrők cseréjét sem elegendő 3-4 évente elvégezni. A fékbetétekre is figyeljünk, 3-5 évente ennek a felülvizsgálata is esedékes. Az akkumulátorból sem jó, ha régi van az autóban, ugyanis számos problémát kiválthat. A fényszórókat, hátsó izzókat is rendszeresen ellenőrizzük főleg, ha hosszabb útra készülünk. A göröngyös, rázkódós terepek is rosszul hatnak az egyes alkatrészekre. 

A gumiabroncsok élettartamát meghatározza a minősége, ezért célszerű a márkásabbak közt válogatni, általában 5-7 évente érdemes beszerezni újabb darabokat. A gyújtógyertyákon is keletkezhet bármikor sérülés, jellemzően 8 évet kibírnak. 

Vezérlés csere fennállása esetén az ár nagy részét a munkadíj képezi, ezért ilyenkor jobban járunk, ha minden ehhez kapcsolódó elemet kicseréltetünk. A szíj, a vízpumpa és a feszítők is befolyással vannak egymás élettartamára.

Az autó rendszeres karbantartása tehát fontos a tulajdonosok számára, komoly anyagi vonzatai lehetnek annak, ha ezt elmulasztják. A szervizkönyvet is fontos folyamatában vezetni, amennyiben ezt nem tesszük meg, az ront az autó eladási értékén. A gyártók napjainkban meglehetősen modern gépjárműveket dobnak piacra, amelyek töblettudással rendelkeznek, éppen ezért növekszik azoknak a tartozékoknak a száma, amelyek ellenőrzésre, cserére szorulnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése