2016. március 22., kedd

Vitaminforrások tavasszal

A szervezetünk tökéletes működéséhez számos dologra van szükség. Nélkülözhetetlen szerepe van a megfelelő mennyiségű és minőségű vitaminoknak, amelyekkel folyamatosan el kell látni a szervezetet, azonban a kora tavaszi időszakban mégis nagyobb odafigyelésre van szükség, mint az év egyéb szakaszában. Az évszakváltás ugyanis számos nehézséget okoz az életvezetésben, sok ember esetében fáradtsággal kezdődik. Érdemes már télen elkezdeni a vitaminpótlást.

A tavaszi fáradtság leküzdésében és a megújulásban is segíthetnek a vitaminok, amiket természetes forrásokból is biztosíthatunk a szervezetünknek.

Milyen vitaminokra van szükségünk és honnan szerezhetjük be azokat?

A szervezetünk működéséhez A, C, D, E, K és az úgynevezett B csoportba tartozó vitaminokra valamint niacinra, folsavra, biocinra, és pantoténsavra van szüksége. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen hazánkban számos alapvető élelmiszer szerezhető be, amely tartalmazza valamelyik hatóanyagot és a tartósításnak köszönhetően minden évszakban egyszerűen biztosíthatjuk a szükséges mennyiségű vitamint. Gondoljunk csak az állati eredetű fehérjékre, a tojásra, a tejre és egyéb tejtermékekre hiszen ezeket a készítményeket naponta fogyasztjuk így észrevétlenül juthatunk zsírban oldódó vitaminokhoz. A zöldségek és a gyümölcsök valamint bizonyos hús féleségek is számos biológiailag aktív szerves vegyületet tartalmaznak. A vitaminban a sárga és vörös színű növények, a sütőtök, a sárgadinnye és a paradicsom is rendkívül gazdag. A fejes saláta, a brokkoli, a paraj és a teljes kiőrlésű gabona félék pedig E, D, és K vitaminokban bővelkednek. Nem szabad megfeledkeznünk a vízben oldódó vitaminokról sem. A niacin, folsav, biotin, pantoténsav, a C és B-vitamincsaládba tartozó vegyületek tartoznak ebbe a csoportba. A káposzta és a citrus, a narancs, grapefruit és a citrom élesztő és a hüvelyesek valamint a máj tartalmazza.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése