2016. március 7., hétfő

A bor egészségtani hatásai

A borok sokak által kedvelt italok közé tartoznak, a világ számos pontján fogyasztanak belőle kisebb nagyobb mennyiséget. Kiváló ital, emellett különböző ételek elkészítése során is használják. Több évezrede része az életünknek ez a zamatos, jellegzetes színű és kellemes illatot árasztó ital. Az elmúlt időben számos módon és különböző célokra használták a bort. A kulináris élvezetekhez szorosan hozzá tartozik, hiszen fokozza az étvágyat, emellett vitaminokban is gazdag. A fogyasztását jelentős mértékben határozta meg az egyes országok sajátos szokásai, továbbá nagy szerepe van a vallási tanításoknak is. Emellett voltak rendkívüli események is, amikor jogszabályok rendelték el, illetve tiltották be a bor fogyasztását. Voltak ugyanis olyan járványok, amikor a víz mérgező volt és helyette itták a bort, míg a XX. század elején az alkohol káros hatásaira hivatkozva Észak Amerikában átmeneti ideig megtiltották többek között a bor fogyasztást is.

Hazánk is ismert borvidékekkel rendelkezik, híres a vörös és a fehér borairól is. Franciaországban és a Földközi Tenger partvidékén azonban kialakult kultúrája van a bor ivásnak. Ezeken a területeken lakók naponta isznak 1-3 dl kiváló minőségű bort és jelentős változások figyelhetőek meg az életükben. A bor ugyanis segíti az emésztést, illetve a zsír lebontását is könnyebbé teszi, így egyes francia területeken élők közül jóval kevesebb személynél alakult ki szív és érrendszeri megbetegedés, emellett a hangulatra is kedvező hatást gyakorol sőt, kiváló antioxidáns is, amit a szőlő magja és a héja biztosít. Fontos azonban megjegezni, hogy ezek a kedvező hatások kizárólag a kedvelt gyümölcsökből, az eljárásoknak megfelelően készített borok mértékletes fogyasztásával élvezhetőek, és mellettük érdemes egyéb egészséges ételeket és italokat fogyasztalni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése