2016. május 19., csütörtök

A kókusz sokrétű felhasználása

a kókusz felhasználása
A kókusz egy nagyon hasznos és sokrétű növény. Szinte minden részét fel lehet használni valamilyen élelmiszerhez, eszköz vagy tömegcikk előállításához. Készíthető belőle étkezési olaj, de rostjaiból egészséges kókuszmatracot is készítenek. Lássuk kicsit konkrétabban, hogy milyen részeit használják fel előszeretettel.

A pálma törzse és levelei

A kókuszpálma törzseit és leveleit építőipari alapanyagként használják fel a trópusokon, a megvágott virágzatából kinyert pálmanedvből pedig pálmabort, arakot, cukrot és szirupot készítenek.

a sokrétű kókuszdió
Kopra

A kókusz fehér húsát kis lángon, vagy  esetleg a napon szárítva készíthető el a kopra, amely közkedvelt kereskedelmi cikk. Ebből készülnek nagy mennyiségben a kókuszolajak (amely remek alternatíva a disznózsírra), a szappanok, valamint a gyertyák is.

A kókusz héja

A kókusz csonthéjas külsejéből rengeteg egzotikus tárgy készíthető. A kreativitásnak itt csak a képzelet szabhat határt. Egy szimpla merítőkanál is egyedi és egzotikus megjelenést kaphat, ha kókuszhéjból készítik el, de rengeteg egyéb dísztárgy (
Csattok, hajtűk, fésűk) alapjául is szolgál még ez a csontszerű anyag. Az egyedi megjelenését égetéssel oldják meg, mellyel különböző művészi mintákat alakítanak ki a tárgyakon.

A kókusz rostjai

A kókuszdió húsán és héján kívül még a 2-3 ujjnyi vastag rostos kérgét sem hagyják veszendőbe, ugyanis ebből készítik például a kókusz szőnyeget, lábtörlőket. Elterjedt alapanyag még a matracok belsejéül szolgáló matractestek elkészítésénél. A kókuszmatracok előnye, hogy kemény fekvőfelületet képeznek, amely könnyen mosható, a kókusz vízlepergető és áteresztő képessége miatt, valamint légáteresztő képessége is nagyon jó.

A kókuszpálma tehát egy nagyon hasznos trópusi növény, amelynek jótékony hatását világszerte élvezhetjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése