2017. február 22., szerda

Gluténmentes termékek gluténre érzékenyeknek

A táplálkozás fontos szerepet kap az életünkben. Naponta többször eszünk és gondosan összeválogatott ételeket fogyasztunk. Figyelünk a megfelelő mennyiségű ásványi anyag és vitamin bevitelre hiszen erre szüksége van a szervezetünknek az egészséges működéshez. Az alapos gondoskodás ellenére azonban mégis kialakulhatnak különböző allergiák. Ilyen esetben a szervezet érzékenyen reagál bizonyos összetevőkre, egyik ilyen összetevő a glutén.

Mit jelent a glutén érzékenység?

A glutén a gabonákban található fehérje, az erre érzékeny embereknél pedig elszívódási zavarok jelentkeznek, amelyek megakadályozzák egyes vitaminok és ásványi anyagok hasznosulását. A mindennapi életben pedig, széklet elváltozással sőt hasmenéssel is járhat. Hosszú ideig lappanghat, és megfelelő allergia teszttel azonosítható.

Mit tegyél, ha te is glutén érzékeny vagy?

Szerencsére ma már könnyen megoldhatod ezt az élethelyzetet. Egyszerűen beazonosíthatod a termékeket, ugyanis sok készítményre felírják a gluténmentes szót. De könnyen megjegyezheted azt, hogy ezt a fehérjetípust a búza, a rozs, a zab és az árpa tartalmazza így csupán ezeket az alapanyagokat tartalmazó ételeket kell kerülnöd. Tehát egy kis odafigyeléssel és szervezéssel elérheted, hogy egyetlen glutént tartalmazó ételről se kelljen lemondanod, sőt egyre több glutén mentes terméket találhatsz a boltok polcain is. Megveheted a glutén mentes liszteket, amelyekből bármilyen süteményt megsüthetsz, de vásárolhatsz ilyen lisztből készült tésztákat. Fodros nagy kockából kiváló túros csuszát csinálhatsz, a szarvacska pedig tökéletes köret lehet a csirkepaprikás mellé. Persze a nassolni valókról sem kell lemondanod, hiszen a rizses csokit, a puffasztott kukoricából készült rudat, vagy akár a vanília ízű pudingot is bármikor megeheted.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése