2018. február 20., kedd

Egy egészséges finomság: cékla!


A táplálkozás rendkívül fontos szerepet játszik az életünkben. Az egyik közmondás szerint az ételed, az életed! Ha egy kicsit jobban elgondolkodunk, akkor könnyen beláthatjuk, hogy bizony igaz ez a közmondás. De, jó ha tudjuk azt is, hogy az ételeink összeállítása nem is olyan könnyű feladat. Fontos szerepe van az alapanyagoknak is. Ha te is az ideális alapanyagokat keresed, akkor olvasd végig ezt a bejegyzést, hiszen egy egészséges és finom ételről a cékláról írunk.

Igen, a cékla!

A céklát a salátanövények közé sorolják. Ennek egyik oka az, hogy hazánkban leggyakrabban télen, savanyúságként fogyasztják el a céklát. De számos egyéb ételt készíthetünk belőle. Ma elsősorban a szláv konyha kedvelői főznek céklát. Lengyelországban és Oroszországban ma is nagyon népszerűek a különböző tradicionális céklalevesek és a pürék is. De ma már modern nyugati konyhaművészet is szívesen használja a céklát. Muffinok és smoothiek készítéséhez is ideális alapanyag.



A cékla azonban nem csak finom, hanem ásványi anyagokban, vitaminokban és nyomelemekben is gazdag, így számos jótékony élettani hatást gyakorol az emberi szervezetre.

A cékla nagy mennyiségű káliumot, kálciumot, sziliciumot, vasat, magnéziumot és cinket, krómot, kobaltot és jódot is tartalmaz. De B vitaminokat, folsavat is tartalmaz. Ez a rengeteg hatóanyag bizony számos súlyos betegség tüneteit is enyhítheti.

Milyen betegségek esetében segíthet a cékla fogyasztása?

A cékla fogyasztásával kiváló eredményeket érhetnek el azok, akik vérnyomás betegséggel küzdenek, de azok is, akik szeretnék a májukat megtisztítani. Emellett a rákbetegek számára is nagyon hasznos lehet.

Életmódváltásban is segíthet a cékla?

A cékla nagyon nagy segítségére lehet a diétázóknak is. Elősegítheti a méregtelenítést is, és hozzájárulhat a belek tisztításához is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése