Igen, a cékla!
A céklát a salátanövények közé sorolják. Ennek egyik oka az, hogy hazánkban leggyakrabban télen, savanyúságként fogyasztják el a céklát. De számos egyéb ételt készíthetünk belőle. Ma elsősorban a szláv konyha kedvelői főznek céklát. Lengyelországban és Oroszországban ma is nagyon népszerűek a különböző tradicionális céklalevesek és a pürék is. De ma már modern nyugati konyhaművészet is szívesen használja a céklát. Muffinok és smoothiek készítéséhez is ideális alapanyag.
A cékla azonban nem csak finom, hanem ásványi anyagokban, vitaminokban és nyomelemekben is gazdag, így számos jótékony élettani hatást gyakorol az emberi szervezetre.
A cékla nagy mennyiségű káliumot, kálciumot, sziliciumot, vasat, magnéziumot és cinket, krómot, kobaltot és jódot is tartalmaz. De B vitaminokat, folsavat is tartalmaz. Ez a rengeteg hatóanyag bizony számos súlyos betegség tüneteit is enyhítheti.
Milyen betegségek esetében segíthet a cékla fogyasztása?
A cékla fogyasztásával kiváló eredményeket érhetnek el azok, akik vérnyomás betegséggel küzdenek, de azok is, akik szeretnék a májukat megtisztítani. Emellett a rákbetegek számára is nagyon hasznos lehet.
Életmódváltásban is segíthet a cékla?
A cékla nagyon nagy segítségére lehet a diétázóknak is. Elősegítheti a méregtelenítést is, és hozzájárulhat a belek tisztításához is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése