2018. február 5., hétfő

Mit tehetünk az egészséges testtartásért?


A gerincünk folyamatosan dolgozik. Mondhatjuk azt is, hogy a teljes testünk váza, tartószerkezete. Sajnos azonban a  gerincünk is több veszélynek van kitéve, ezért nem mindig tud tökéletesen működni. A folyamatos ülő munka, vagy a kényszeredett testtartás bizony súlyos betegségek kialakulásához is vezethet. Azonban az ilyen problémák is megelőzhetőek. Számos mozgás terápiás módszer segíthet ebben.

Milyen lehetőségek közül válogathatsz, ha szeretnél a testtartásodon javítani?

Részt vehetsz számos olyan csoport foglalkozáson és edzésen is, amely nagyon sokat segíthet. Ha szeretsz úszni, akkor érdemes elmenned hetente több alkalommal is az uszodába. Az úszás mellett azonban számos egyéb mozgásformát is kipróbálhatsz. Ott van például az aqua fitness.
Ha inkább fitness terembe szeretnéd javítani a testtartásodat, akkor járj el jóga órára, vagy pilates tornára.



Naponta is tehetsz a gerincedért. Ha ülő munkát végzel, akkor érdemes meghatározott időközönként, körülbelül óránként egy kis szünetet tartanod. Ha teheted, akkor óránként állj fel és járkálj néhány percet.
Ezen kívül pedig gondolj az éjszakai pihenésre is. A gerinced akkor tud teljesen ellazulni, ha egyenesen fekszel és ébredés után alaposan kinyújtod az izmaidat.

Már kipróbáltam ezeket a módszereket, mégis érzek fájdalmat. Mit tegyek?

Ha már diagnosztizáltak nálad egy betegséget, vagy úgy érzed, hogy egy ideje kezd kialakulni, akkor is van segítség. Mindenképpen kérd ki a háziorvosod tanácsát. Ha szükség van speciális orvosi kezelésre, akkor kaphatsz tőle szakorvosi beutalót.
De önállóan is kérhetsz segítséget. Felkereshetsz egy gyógytornászt is.

Mire figyelj, ha gyógytornászt választasz?

Gyógytornász az lehet, aki felsőfokú szakképesítéssel rendelkezik és ezt a megfelelő oklevéllel igazolni is tudja. Ezen kívül a jó gyógytornász folyamatosan figyelemmel kíséri a tudományterület változásait és elvégzi a legújabb módszerek például a McKenzie torna vagy az Schroth terápia alkalmazásához szükséges tanfolyamokat is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése