2021. január 6., szerda

Katasztrófa elhárítási terv fontossága

 A biztonság meghatározza mindennapi életünket. Nyugodt életünk tehát kizárólag biztonságos környezetben lehetséges. A biztonság kialakítása szakterülethez köthető, és folyamatos együttműködéssel jár. A tűzoltók, rendőrök, biztonsági őrök, munka- és tűzvédelmi dolgozók mind biztonsági szakértőnek számítanak. A vállalkozásoknak, üzemeknek kötelessége mibztosítani a biztonságos munkavégzéshez szükséges feltételeket, amihez elengedhetetlen a katasztrófa elhárítási terv. 

A munkahelyi balesetek elkerülhetőek.


Vannak cégek, akiknek kötelező a tervet elkészítenük

Ahol a munkavégzés mérgező anyagokkal történik, vagy fennál a robbanás veszélye, esetlek cseppfolyós gázok bizonyos típusai is előtérbe kerülnek, ott kötelező a terv elkészítése. A pontos elbírálás egyedi eljárásban megy végbe. 

Miért fontos a katasztrófa elhárítási terv?

Az említett anyagok veszélyt jelentenek a munkavállalókra nézve és a környezetre való tekintettel egyaránt. A vállalkozások működése nem zárja ki egy esetleges katasztrófa, munkahelyi baleset bekövetkezését. Ilyenkor a káreseményt a lehető legbiztonságosabban, szakszerűen és rövid idő alatt szükséges megszüntetni. Ez pedig meglehetősen bonyolult feladat. A terv ennek a lépéseit foglalja magába.

A katasztrófa elhárítási terv elkészítését olyan vállalkozásra javasolt bízni, akik kifejezetten a veszélyes anyagokkal kapcsolatos tudnivalókra szakosodtak. A szakértők tisztában vannak az ezzel kapcsolatos aktuális jogszabályokkal is, valamint részt vesznek a hatósági ellenőrzésekben is. A terv elkészítését követően pedig a dolgozókkal tudatni kell a dokumentum tartalmát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése