2021. december 1., szerda

Mivel foglalkozik az endokrinológia?

Az endokrinológia a hormonokhoz köthető megbetegedésekkel foglalkozik, lényegében olyan szakterülete a belgyógyászatnak és a gyermekgyógyászatnak, ami a belső elválasztású mirigyekkel kapcsolatos, ide sorolhatjuk a pajzsmirigyet, mellékpajzsmirigyet, agyalapi mirigyet, mellékvesét, heréket, petefészket és a hasnyálmirigyet is. Az endokrinológus szakorvos felismeri tehát a hormonális problémákat, ezek következményeit és gyógymódjukat. 

Az endokrinológia a hormonális problémákkal foglalkozik


Mikor kell endokrinológushoz fordulnunk?

A hormonokkal kapcsolatos pontos diagnózist és az ezekhez köthető kórállapotokat az endokrinológus tudja felállítani. A problémák felderítésére a szakorvos elrendelhet vérvételt, ultrahangot, CT-t, MRI-t vagy szövettani vizsgálatot, végül ezeket ki is értékeli. Ma már az endokrinológusok modern terápiás lehetőségeket kínálnak, személyre szabottan is kiválaszthatják a számunkra legideálisabbat. Az endokrinológusok más társszakmával is sokszor együttműködnek, tartják a kapcsolatot gégészekkel, nőgyógyászokkal, bőrgyógyászokkal, urulógusokkal, dietetikusokkal, de még a háziorvosokkal is. 

A hormonális betegségekhez köthető panaszok nagyon sok esetben általánosnak mondhatóak, például a fáradékonyság és a rossz alvás számtalan más egyebet is jelezhet. Azonban, ha makacsabbá válnak és az idő előrehaladtával nem javulnak, hanem inkább rosszabbodnak, akkor okvetlen célszerű orvoshoz fordulnunk. A leggyakoribb tünetei az endokrin eseteknek a fáradtság, ami 8-10 óra alvást követően is fennáll, bekövetkezhet hirtelen fogyás vagy hízás, jellemző még az érintettekre a hangulatingadozás, felléphet pánikroham vagy depresszió. Továbbá kialakulhatnak bőrproblémák, de a nagymértékű hajhullás is utalhat hormonális megbetegedésekre. Hölgyeknél előfordulhat fokozott szőrnövekedés, gyermekeknél meg a lassú, iletve a nagyon gyors növekedés. 

Az endokrinológus célja, hogy a megbillent egyensúlyt helyreállítsa a szervezetben és a belső elválasztású mirigyek működését optimalizálja. Az endokrinológiára szükséges beutalót kérnünk a háziorvostól, majd időpontot kérni a szakrendelőtől, de számos endokrinológia magánrendelés is fogadja a pácienseket, így hamarabb kaphatunk előjegyzést.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése