2022. november 23., szerda

Mely ételek játszanak nagy szerepet a gyulladáscsökkentésben?

 Az egészséges életmód jelentős szerepet játszik a megelőzésben és segíthet könnyeben kilábalni bizonyos betegségekből is. A gyulladás fontos alapeleme szervezetünk védekező mechanizmusának, gyakorlatilag immunrendszerünk így reagál bizonyos fertőzésekre. A kórokozókat könnyebben összeszedhetjük, ha helytelenül táplálkozunk, elhízunk és mozgásszegény életmódot folytatunk.

A szervezetünkben a gyulladás szinte bárhol felütheti a fejét, kialakulhat az ízületekben, érrendszerben, emésztőrendszerben vagy éppen a légutakat támadja meg. Egy probléma krónikussá válása akár még szövődmények kialakulását is eredményezheti, de a diétás étkezéssel mindezt szabotálhatjuk.


 

Nézzük hát a gyulladáscsökkentő ételeket…

A túlzott zsír és cukor fogyasztás is kedvezőtlenül hat az egészségünkre nézve, de ma már számos élelmiszer tartalmaz olyan összetevőket, anyagokat, amelyek ártó hatásúak. A gyulladáscsökkentett étrendbe lehetőleg csempésszünk feldolgozatlan anyagokat, hiszen ezek bőven tartalmaznak antioxidánsokat, vitaminokat és ásványi anyagokat, nem utolsó sorban még esszenciális ásványi anyagokat is. Ezen ételek maradéktalanul pozitívan hatnak a gyulladásokra.

A gyümölcsök közül az áfonyának jelentős mértékű az antioxidáns tartalma és polifenolokban is gazdag. Az áfonya segít védelmezni a szervezetet a sejtkárosító szabad gyökökkel szemben. Az áfonya magában is nagyon finom, de müzlikhet, turmixokhoz is ideális.

Az étkezésen és a rendszeres mozgáson kívül fontos, hogy rendszeresen járjunk el szűrővizsgálatokra, hiszen egy probléma időben történő kiderítése növeli a gyógyulás esélyét és a kezelések hatékonyságát. Minden évben kérjünk időpontot egy megbízható nőgyógyászati magánrendeléstől is és végeztessük el a méhnyakrák szűrést is. Ezen kívül a cukrunkat és a vérnyomásunkat is nézessük meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése