2023. május 3., szerda

Megéri felújítani használt bútorainkat?

A régi bútorok felújítása remek módja annak, hogy pénzt takarítsunk meg és új életet leheljünk a fáradt és kopott darabokba. Nem csak környezetbarát választás, de lehetővé teszi azt is, hogy a saját igényeink szerint alakítsuk az otthoni dekorációt.

Régi bútor felújítása.

 

Mielőtt belekezdenénk bútoraink felújításába, fel kell mérnünk azok állapotát. Először javítsuk a sérüléseket, kopásokat, karcolásokat, mielőtt belekezdenénk a bútor átalakításába. A felmérést követően tisztítsuk meg a felületüket, ehhez használjunk nedves ruhadarabot, gyengéd tisztítószert, így könnyen eltávolíthatjuk a felgyülemlett szennyeződéseket, foltokat. A folyamatot követően csiszoljuk le a felületeket, hogy sima, egyenletes alapot kapjunk, így a bútor már készen fog állni a festéshez. Csiszolópapírból lehetőleg közepes szemcseméretűt válasszunk és okvetlen győződjünk meg róla, hogy sikerült-e minden szennyeződést, port eltávolítani, a következő lépésre csupán ezek után térjünk át. 

A régi bútorok felújításakor számos lehetőség közül választhatunk. Festhetjük a bútort merész színűre vagy semleges árnyalatra, de más egyedi dizájnt is adhatunk neki saját igényeinknek megfelelően. A bútor kialakításánál célszerű figyelembe venni otthonunk stílusát is, igyekezzünk olyan munkát végezni, hogy az új bútordarab kiegészítse a már jelenlévő berendezéseket. Amennyiben bizonytalanok vagyunk a végső stílust illetően, keressünk az interneten ötleteket, de inspirálódhatunk lakberendezési magazinokból is.

Festés tekintetében alkalmazzunk minőségi ecsetet vagy hengert és törekedjünk arra, hogy egyenletesen vigyük fel a felületre. Ügyeljünk a rétegekre, lehetőleg hagyjuk megszáradni az elsőt, mielőtt felvinnénk a másodikat. Ellenőrizzük, hogy az ecset tiszta-e és fessünk a fa szemcséinek irányába.

Mivel egészíthetjük ki a bútorokat?

Teljessé tehetjük a megjelenést különféle fogantyúkkal, gombokkal vagy akár teljesen új lábakkal, a barkácsáruházakban számos kiegészítőt beszerezhetünk, ahol célszerű alaposan körülnézni.

A fürdőszoba bútorokat is feldobhatjuk különféle elemekkel, például napjainkban meglehetősen felkapott a ledes fürdőszobai tükör, ami modern megjelenést kölcsönöz a helyiségnek, így a többi bútor tekintetében is ebbe az irányba haladjunk. A fürdőszoba bútorok nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, mint más helyiségek bútorai, ezt okvetlen vegyük számításba.

A régi bútorok felújításához néhány alapvető szerszámra lesz szükségünk, ezek közé tartozik a csiszolópapír, festék, ecset vagy henger és valamilyen megbízható tisztítószer.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése