2023. április 19., szerda

Miért van nagy szerepe a rendszeres szűrővizsgálatoknak?

A rendszeres szűrővizsgálatok fontosak az egészségünk megőrzése érdekében. Ezek a szűrések lehetővé teszik az egészségügyi szakemberek számára, hogy felismerjék a lehetséges problémákat, mielőtt azok súlyossá válnának. A korai diagnózis elősegíti a kezelések hatékonyságát és felgyorsíthatja a gyógyulás folyamatát. 

A rendszeres szűrővizsgálatokkal elkerülhetőek a komolyabb problémák...


A rendszeres szűrővizsgálatok támogatják egészségünk megőrzését, hiszen időben kiszűrhetőek azok az elváltozások, amelyek a későbbiekben már elképzelhető, hogy nem kezelhetőek. Ha valamit még idejében észrevesznek a szakorvosok, nagyobb valószínűséggel találnak rá megfelelő gyógymódot. Számos betegség hosszú időn keresztül nem produkál tüneteket, elképzelhető, hogy csak akkor jelentkezik valamilyen panasz, amikor már nagyobb mértékű a probléma. Gyakran a magas koleszterinszint és vérnyomás is tünetmentesen van jelen, amelyeket csak rendszeres szűrővizsgálatokkal lehet felfedezni.


 

Nézzük hát, hogy milyen szűrővizsgálatokra lehet ellátogatni napjainkban?


A különféle szűrővizsgálatoknak meghatározott fókusza van, a leggyakoribb az általános szűrővizsgálat, ami magába foglalja az alap fizikális vizsgálatot, vérvételt, illetve vizeletvizsgálatot. A nők esetében meghatározó szerepe van a méhnyakrák szűrésnek, hiszen a megbetegedést világszinten egyre több embernél diagnosztizálják és sajnos nem kíméli áldozatait. A szűrés egyszerű és fájdalommentes, a nőgyógyász kenetet vesz a méhnyakról, amit egy laborban mikroszkóp segítségével alaposan megvizsgálnak. Évente legalább egyszer célszerű ellátogatni a vizsgálatra.

A férfiaknál a prosztataszűrésnek van meghatározó szerepe, 40 éves kor felett évente legalább egyszer szükséges felkeresni az urológus szakorvot. Fiatalabb korban is meg lehet ezt tenni, főleg, ha a családban is előfordult már a megbetegedés. Az urológus ilyenkor a vesék állapotát is felméri. 

Laboratóriumi vizsgálatot is érdemes évente minimum egyszer kérni, hiszen képet ad a máj és a vesék működéséről. Az értékekből az orvos már tud következtetni dolgokra és olyan vizsgálatokra továbbítja a pácienst, ami igazolni fogja gyanakvását.

A fogászati szűrések is nagyon fontosak, valamint az anyajegyeink átvizsgáltatása, de a tüdőszűrés is a legfontosabb vizsgálatok közé tartozik, ahol az orvos a szív és a nagy erek állapotáról is képet kap. 

Ma már a cégeknek is érdekük a munkavállalók egészségének a megőrzése, így számos vállalat küldi el a dolgozókat szűrővizsgálatokra vagy szervez egészségnapot. A menedzserszűrésnek a lényege tehát, hogy felmérjék egy munkahely alkalmazottainak az egészségi állapotát, ez alapján arra is lehet következtetni, hogy az érintett személy képes lesz-e gördülékenyen ellátni a feladatát.


  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése