2015. március 20., péntek

Babaápolási tanácsok a születéstől az iskoláig.

A testfelület megfelelő ápolásának rendkívüli jelentősége van a kisbabák életében. A kicsik a születésüktől az iskolai tanulmányaik elkezdéséig fokozott figyelmet követelnek. Ekkor már rendelkeznek a szükséges ismeretek nagy részével, így a szülőknek csupán a kontrollra kell összpontosítani.

Mit kell tudni a babaápolásról?

Az újszülöttek bőrére fokozottan, tudatosan ügyelni kell! A tisztálkodó és bőrápoló szerek kiválasztása komoly körültekintést, sőt a gyermekorvos vagy a védőnő javaslatának a figyelembe vételét is igényli. Napjainkban ugyanis a rendkívül nagy választék és a számos betegség megnehezítheti a kismamák dolgát. A tisztálkodó szerek mellett célszerű figyelmet fordítani a megfelelő minőségű ruhákra és egyéb textil termékekre, takaróra, törölközőre is, hiszen a műszálas anyagok is bőrproblémákat okozhatnak.

A kicsik növekedése során folyamatosan változik a testfelépítés, valamint a bőr nedvesség tartalma is, sőt egyre több ártalmas helyzetbe is kerülnek. Különösen veszélyes az az időszak, amikor a babák járni tanulnak. Ebben az időszakban szinte folyamatosak a bőr sérülései, hiszen a biztonságos járás elsajátítása mellett ilyenkor fedezik fel azt is, hogy mely tárgyak élesek, hegyesek vagy éppen tompák. Jelentős szerepe van a stabil rögzítésnek is. A következő jelentős változás akkor következik be, amikor az otthon melegét élvező babából közösségi intézményekbe kerülő gyermek lesz, aki rengeteget mozog és egyre több mindent csinál. A kiscsoport létszáma, a különböző játékok, a le-fel járkálás, ugrálás pedig számos veszélyt rejt magában. Egyik percről a másikra felszakadhat majd kisebesedhet a bőr, továbbá egy újabb probléma is megjelenik. Nagyobb az esély ugyanis a betegségek kialakulásának. A gyakori megfázással és influenzával együtt jár az orr törlése, amely sérti a bőrt és súlyos esetekben az ajkakon is keletkezhetnek kellemetlen elváltozások. Ebben a korban már előfordulhatnak különböző kiütésekkel járó betegségek is. Igen gyakoriak a himlős megbetegedések is és bizony előfordulhat az is, hogy a kicsik véresre kaparják a viszkető testfelületet. A napsugárzástól is óvni kell gyermekeinket, hiszen az ózonlyukak megjelenésével már egyre nagyobb veszélynek vannak kitéve. A délelőtti órákban például tilos a szabad levegőn naptejek használata nélkül kinn tartózkodni.

 Amennyiben a baba termékek, kiegészítők iránt érdeklődik, keresse fel a Bobojca Műhely webáruházat, amely kiváló minőségű, saját fejlesztésű baba, gyermek és felnőtt termékeket árul!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése