2015. június 12., péntek

Miért fontos az egészséges táplálkozás és folyadékfogyasztás?

Az egészséges táplálkozáshoz szükségesek a rendszeres időközönként elfogyasztott jó minőségű és megfelelő módon elkészített ételek és a több liter folyadék is.

Az anyagcsere szempontjából előnyös, ha az ételeink között a nagy mennyiségű gyümölcs, zöldség, valamint gabona van, mivel ezek az ételek ásványi anyagokban, vitaminokban és rostokban gazdagok. A növények mellett kedvezően befolyásolják az anyagcsere működését a tejtermékek és a sovány húsok. A halak és a szárnyasok- a magas fehérjetartalmuk miatt egyaránt az egészséges ételek közé sorolhatóak.

A folyadék bevitel is befolyásolja az egészségi állapotunkat. Igaz, hogy hazánkban iható a csapból folyó víz, ugyanakkor előfordulhat, hogy magas klór tartalma van, ezért ajánlott ellenőrizhető forrásból származó ásványvizet inni, továbbá a különböző ételek elkészítésénél is ezt használni. Az elfogyasztott víz minősége mellett lényeges szerepe van a mennyiségnek is. Felnőttek számára a napi 1,5- 2,5 liter folyadék szükséges a szerveik egészséges működésének a biztosításához. Az egyes ételek és italok mennyisége és minősége mellett meg kell említeni még a táplálkozás idejét és is. Legfontosabb szerepe a rendszeres étkezésnek van. Fontos, hogy a napi három fő étkezés között fogyasszanak el kisebb mennyiségű könnyen emészthető ételeket, gyümölcsöket vagy tejtermékeket.

A napirend átszervezése mellett nehézséget okozhat az egyes alapanyagok beszerzése is. Előnyös helyzetben vannak a kisebb településen élő, kerttel rendelkezők, számukra ugyanis adott a lehetőség, hogy önállóan megtermeljék a szükséges növényeket, valamint állatok tenyésztésével is foglalkozhatnak. Napjainkban egyre többen élnek a nagyvárosok panellakásaiban, illetve társasházaiban, ahol nincs lehetőség az egészséges táplálkozáshoz szükséges alapanyagok önálló előállítására. Számukra jelentenek megoldást a sorházak előtt felállított zöldséges sátrak, a piacok és a bevásárló csarnokok, hiszen ezeken a helyeken a hét több napján is vásárolhatnak a vidékről érkező őstermelőktől.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése