2015. szeptember 17., csütörtök

Kötelező és szabadon választható védőoltások Magyarországon

Az oltásokkal csecsemőkorban találkozunk először, majd ezt követően hosszú ideig elkísérik az életünket. A védőoltásoknak két fő típusa különböztethető meg. A vakcinák kötelezően és nem kötelezően beadandó csoportba sorolhatóak. Ahogyan erre a megnevezés is utal, különbséget a döntés lehetősége jelenti. Az első csoportba tartozó oltóanyagok felvételére jogszabályok köteleznek mindenkit, meghatározzák a hatóanyagok típusát, a beadások időpontját, továbbá az egyes vakcinák felvétele között eltelt időszak hosszát is. A szabadon felvehető injekciók beadatásáról önállóan dönthetünk.

Hazánkban az első alkalommal a bcg elleni hatóanyagot, általában a szülészeti otthonban, 4 hetes koruk előtt kapják meg a kisbabák, ezt követően kizárhatják a TBC és a fertőző agyhártyagyulladás lehetőségét is. Két hónapos korban, majd ezt követően meghatározott időközönként több alkalommal adják be a Dtpa, Ipv Hib és Pcv:13 típusú oltást. Ezekkel az anyagokkal elkerülhető a diftéria, a tetanusz, a pertussis, a gyermekbénulás és a heamofolis influenza B betegségek valamint a súlyos arc- és középfül, tüdő- és agyhártyagyulladás kialakulása is. A gyerekek 15 hónapos korukban kapják meg a morbilli-mumsz (kanyaró)-rubeola ellen védelmet biztosító oltást. Az tanulás elkezdésével lehetővé válik a több diák egyidejű ellátása. Ebben az esetben az iskolaorvos is elvégezheti ezt a feladatot és az időpont meghatározásánál az életkor helyett/ mellett az évfolyam is figyelembe vehető. Az úgynevezett ismétlő oltásokat és a májbetegségek elleni vakcinát adják be ilyen szervezett körülmények között.

A szabadon választható oltások között egyéb betegségek kialakulásának megelőzésére, illetve rovarok csípése és egyéb egzotikus országokban előforduló fertőzések elkerülése érdekében lehet védőoltásokat felvenni, amit már akár tavasszal is elvégezhetünk. Leggyakrabban a kullancs csípés, a bárányhimlő és a hepatitis A elleni illetve járványok időszakában a fertőzést okozó vírus elleni oltóanyagot kérik a szülők. Emellett a szabadon választható oltások beadásánál célszerű figyelembe venni a gyermekek aktuális egészségi állapotát is. Amennyiben valamilyen betegség kialakulásának nagyobb az esélye, mint egyéb gyerekek esetében, vagy egy már meglévő probléma komolyabbra fordulhat, akkor célszerű a háziorvos véleményét kikérve az ismert betegség kezelésére kifejlesztett védőoltást felvenni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése