2015. november 5., csütörtök

A manuál terápia előnyei és alkalmazása

Az egészségügyi problémákat számos módon lehet mérsékelni, illetve gyógyítani. Hangsúlyos szerepet van a gerinc állapotának, hiszen már a kisebb elváltozásai is kellemetlen hatásokat gyakorolhatnak az egyéb testrészekre, illetve komolyabb betegségeket is okozhatnak. A kezek és a lában valamint a fej is sérülhet, ezért a gerinc egészségi állapotának megőrzésére és visszaszerzésére számos módszert alkalmaznak. A lehetőségek közé tartoznak a különböző masszázs formák, a kiropraktika, az ostheopatia és a manuál terápia is.

A manuálterápia egy olyan természetes gyógymód, amelynek a hatását orvosi vizsgálatok is bizonyították. A módszer, ahogyan arra a neve is utal elsősorban a kézzel végrehajtott technikákkal lazítja ki az izomzatot, illetve lehetővé teszi az ízületek szabad mozgását is. Rendkívüli eredmények érhetőek el vele a gerinchez kapcsolható panaszok és ízületi problémák kezelésében, a nyak, hát és a végtagok, valamint a csípő fájdalmai mérsékelhetőek a módszerrel, de sikeresen alkalmazható a szédülés, fejfájás kezelésében is. Ezek a problémák kialakulhatnak a sofőröknél, az ülő munkát végzőknél, illetve lehetnek baleset vagy egy rosszul végrehajtott mozdulat következményei is.

A manuálterápia gyakorlatok alkalmazására kizárólag a megfelelő képzésen részt vett orvosok és gyógytornászok jogosultak. A kezelési terv felállításához szükség van egy konzultációra is, amikor megbeszélik a beteg problémáit, felmérik az állapotát és szükség esetén tanulmányozzák a képalkotó vizsgálatokat, röntgen ct és mr felvételeket. Az állapot felmérés és a kezelési terv kidolgozását követően kezdődhet el a manuálterápiás kezelés. A folyamat során gyakran egy ropogtató hang hallható. Fontos tudni, hogy a kezelés akkor fejti ki a legjobb hatásokat, ha a mindennapokba beillesztett gyógytorna gyakorlatokat is elvégzik. A jóga is sokat segíthet, amennyiben megbeszéltük az orvossal vagy gyógytornásszal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése