2015. november 26., csütörtök

C-vitamin források a télre

A téli hónapokban gyakrabban alakulnak ki különböző megbetegedések. Több alkalommal lehetünk náthásak, illetve szinte minden évben előfordul az influenza járvány is. Ebben az időszakban talán azért nagyobb az esélye az ilyen jellegű betegségek kialakulásának, mert a szervezet nem kapja meg a működéséhez szükséges mennyiségű vitamint. Az említett egészségügyi problémák kialakulásának megelőzésében jelentős szerepe van a C vitaminnak, amelyet számos gyümölcs és zöldség is tartalmaz, így néhány ízletes étel és ital elkészítésével, természetes anyagok fogyasztásával is hozzájuthatunk.

C vitaminban gazdag gyümölcsök és zöldségek

Minden évszakban beszerezhetőek magas c vitamin tartalmú növények. Hazánkban terem a karalábé, karfiol, kelbimbó és a káposzta valamint a fekete ribizli, málna, eper és a csipkebogyó is. Így kora tavasztól késő őszig akár a piacon is megvásárolhatjuk ezeket a növényeket. A téli időszakban pedig a mediterrán országokból importált déli gyümölcsök, a citrusfélék narancs, a grapefuit, kivi és a citrom valamint a különböző savanyúságok és a fagyasztott termékek biztosíthatják a szervezet egészséges működéséhez szükséges c vitamint.

Hogyan használjuk fel a c vitaminban gazdag növényeket?

A korábban felsorolt gyümölcsök egy részét nyersen is fogyaszthatjuk. Bármikor megehetjük illetve néhány egyszerű mozdulattal, vagy gyümölcscentrifuga használatával kiváló leveket is készíthetünk, amelyeket önmagában vagy teába töltve is fogyaszthatunk. A citrusoknál azonban felhasználhatjuk a termények héját is. Leggyakrabban sütemények ízesítésére használhatjuk. A csipkebogyóból kiváló enyhe nyugtató hatást is kiváltó tea is készíthető, amelyet elfogyasztva egy kicsit pihenhetünk is. Hazánkban nagyon sok étel alapanyaga a káposzta. Savanyítva az egyik leggazdagabb c vitamin forrás. Figyelni kell azonban az elfogyasztott mennyiségre, ugyanis túlzott fogyasztás esetén sav termelődhet a szervezetben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése