2016. április 1., péntek

Élősködők és kórokozók a klímában

A klíma egy modern és kényelmes dolog ami megkönnyíti elviselni a legnagyobb nyári kánikulát, télen pedig kellemes hőmérsékletet varázsol otthonunkban.

Azonban kevesen veszik a fáradtságot, hogy kellő figyelmet szenteljenek a berendezésük tisztán tartására. A rendszer folyamatos tisztításának híján a klíma belsejébe kerülő kis élősködők allergén reakciókat válthatnak ki.

Koszos klíma

Ön is tüsszög, köhög, netán sokszor begyullad a szeme a klímaberendezés használata után?


Ilyenkor erősen gyanakodhat a klíma nem megfelelő tisztaságára, tehát érdemes szakemberhez fordulni, vagy ha kellő szaktudással és a megfelelő eszközzel - vannak kimondottan erre a célra kapható speciális sprayek - és önbizalommal rendelkezik, akkor nekiállhat a berendezés tisztításának.

Mire számíthatunk ha nem tisztítjuk időben a klímát?


Ha egészséges környezetben akarunk élni, ahhoz elengedhetetlen, hogy a lakásban a berendezésünk tiszta levegőt keringtessen. A klímatisztítás elsődleges célja, hogy megszabadítsa a berendezésünket a káros lerakódásoktól.

Az első ilyen dolog mindjárt a por. A használat során keletkező por eltávolítása több szempontból is fontos. A por megterheli a rendszert, ami így gyengébb hatásfokkal tud csak dolgozni és több áramot fog fogyasztani. Ha ettől megszabadulunk máris tisztább lesz a levegő! Továbbá a szabadból beáramlott koszos levegőben lévő nemkívánatos részekre is gondolni kell. Ez lehet akár a szmog is, vagy különböző vegyszerek esetleg azok származékai. Végezetül pedig a klímában letelepedhetnek rendkívül káros baktériumok, atkák illetve gombák is.

Atka a klímaberendezésben


Ezek olyan súlyos egészségügyi problémákat képesek előidézni mely komoly egészségkárosító hatással bírnak. Az általános megfázástól, allergiák különböző típusaitól kezdve az asztmán és tüdőgyulladáson keresztül a súlyosabb problémákig mint amilyen a Pontiac láz vagy a legionárius betegség. Ez utóbbi egy olyan fertőző betegség, mely a Legionella baktériumtörzshöz tartozó kórokozók által terjed és az esetek jelentős részében a megbetegedést un. Legionella pneumophila baktérium okozza. Tünete a magas lázzal járó tüdőgyulladás, amely extrapulmonális tünetekkel társulva gyakran életveszélyes állapotot okozhat.

A lerakódott baktérium- és gombatenyészetek ráadásul nem csak az egészségünkre ártalmasak, hanem idővel képesek rendkívül kellemetlen szagokat is árasztani. Ilyen esetben a klíma által befújt levegő már korántsem érezhető frissnek! Ha ezt érezzük, biztosak lehetünk abban, hogy ezek az élőlények elszaporodtak. Ilyenkor nem érdemes tovább kockáztatni sem a saját sem a családunk egészségét és érdemes pénzt áldozni a tisztításra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése