2016. december 22., csütörtök

Zsiradék típusok

Nagyon sokan vagyunk, talán te is olyan ember vagy, akinek nagyon nagy örömöt okoz a sütés főzés. A hozzávalók a zöldségek és gyümölcsök beszerzése és előkészítése, az ízesítés és a fűszerezés, a díszítés és tálalás sok örömöt okoz. De nem elhanyagolható szempont az sem, hogy egészséges ételeket készítsünk. Ehhez azonban nagyon fontos, hogy mindig az ideális zsiradékot használjuk.

Nézzük milyen zsiradékok közül lehet válogatni?

A legismertebbek az állati eredetű zsírok. A legtöbb bevásárló központban megvásárolható a kacsa, liba és a sertés zsír is. Ezen kívül szintén állati eredetű zsiradékok közé tartozik a vaj. Ezeken az alapanyagokon kívül szinte minden háztartásban használunk növényi eredetű zsiradékokat is. Margarint, napraforgó és olíva olajat valamint a kókusz zsírt is nagyon sokan kedvelik. Ezek bizony csak a legalapvetőbb, minden szupermarketben beszerezhető zsírok, mégis komoly odafigyelést igényel az, hogy ez egyes ételek elkészítésekor melyik típust válasszuk.

Milyen alapvető szabályokat vegyünk figyelembe a megfelelő zsiradék kiválasztásánál?

A legfontosabb szempont talán az, hogy milyen ételt szeretnél elkészíteni és ehhez milyen típusú alapanyagokra van szükség. Jó ha tudod, hogy a zöldségek és a húsok elkészítéséhez is állati eredetű zsírokat érdemes használni. A zöldségeknél ez azért fontos, mert így a bennük található vitaminok zsírban oldódnak. Az állati eredetű zsírok a húsoknak pedig sokkal jellegzetesebb ízt adnak.

Jó jó, de mi a helyzet a növényi eredetű zsírokkal?

A növényi eredetű zsírokban is elkészíthető bármelyik étel, azonban ha tészta ételt készítesz, akkor érdemes előnyben részesítened az olajat és a margarint is. A szénhidrátok ugyanis így könnyebben emészthetővé válnak.

Szeretnék egészségesen táplálkozni, melyek a legjobb termékek a felsoroltak közül?

Az állati eredetű zsírok közül, válaszd a liba zsírt. Önmagában is nagyon ízletes, így nyár végén friss paprikával és paradicsommal fogyasztva helyettesítheti a különböző szendvicskrémeket is. A növényi zsírok közül pedig kiválóan használható és számos fűszerezett formában is beszerezhető az olíva olaj.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése