2018. június 19., kedd

Egy egészséges finomság: a bodza!


A megfelelő táplálkozás alapja az egészségünknek, a kiváló teljesítményünknek valamint a jó közérzetünknek. Ezért sem mindegy az, hogy milyen ételeket fogyasztunk. Szerencsére számos ízletes és egészséges élelem közül válogathatunk. Ilyen például a bodza.

Mi jellemzi a bodzát?

A bodza hazánkban szinte mindenhol megtalálható, ezért nagyon könnyen, megfizethető áron szerezhetjük be és számtalan finomságot készíthetünk belőle. Frissítő limonádét, szörpöt, erősítő gyógyteát, aromás lekvárt is főzhetünk bodzából. De használhatjuk akár színezőnek is. Így akár a textileket is befesthetjük a bodzával.



Miért szeretik olyan sokan a bodzát?

A bodza szinte minden része felhasználható. A virágjának és a termésének is rendkívül jellegzetes az aromája. Ezen kívül meg kell említenünk azt is, hogy a bodza kiváló vitaminforrás hiszen tartalmaz A, C, B1, B2, B3, B5, B6 vitaminokat is. De jó ha tudjuk azt is, hogy a bodza aminósavban, ásványi anyagokban és nyomelemekben is gazdag. Van benne kálium, kálcium, magnézium, vas, réz és cink is.

Milyen betegségek kellemetlen tüneteit enyhítheti a bodza?

A bodzából készült termékeket érdemes mindig otthon tartani. Nagyon sok, akár egyik napról a másikra kialakuló, több kellemetlen tünettel együtt járó betegség, például a megfázás, a székrekedés, vagy a szemgyulladás kezelésében is segíthet.

Hogyan segíthet az ilyen betegségek kellemetlen tüneteinek az enyhítésében a bodza?

A meghűlés esetén a bodzából készült gyógytea fogyasztását javaslom. A plusz c vitaminra ilyenkor szüksége van a szervezetünknek. A bodzában lévő nyálkaanyagok és az illóolaj pedig segíti a váladéktermelést és köptető hatása is van.

A székrekedés esetében a bodza virágra számíthatunk. A virág erős hashajtó és vízhajtó, de eltávolítja a szervezetből a méreganyagokat is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése