2020. május 13., szerda

Mire figyeljen egy asztmás beteg a járvány idején?

Az asztmás betegekre sokkal nagyobb veszélyt jelent a koronavírus, ezért nekik sokkal jobban figyelniük kell és az előírásokat fontos betartaniuk. Az asztma olyan légúti heterogén betegség, amelyet gyulladás jellemez. Az érintettek legfőbb tünetei a nehézlégzés, sípolás, fulladás, mellkas feszülése és a köhögés. A megbetegedésnek ugyan vannak szintjei, de még a leggyengébb tünetekkel rendelkezők is a veszélyeztetettek csoportjába tartoznak. Rendkívül fontos a rendszeres kontroll, hogy minél jobban vissza szoríthassák a tünetek megjelenését. A kezeléshez elsősorban inhalációs készítmények szükségesek, a cél az, hogy a használatukat követően minél hamarabb elérjék a tüdőt. Fontos, hogy a közepes és kislégutakat is elérjék. A tüdőgyógyász szakorvos majd eldönti, hogy milyen inhalációs eszköz lesz ehhez a legmegfelelőbb. Az említett gyógyszerek által a beteg jellemzően teljes életet élhet. Többnyire gyulladáscsökkentő szteroidot és hosszú hatású hörgőtágítót tartalmaznak, az utóbbi nyitott állapotban tartja a hörgőket és megakadályozza, hogy a különféle ingerekre görcsösen beszűküljenek.

Az asztmás betegek fokozottabban vigyázzanak a járvány idején.

Az asztma és a koronavírus...


Az idült tüdőgyógyászati betegségben szenvedőkre és az idősekre nézve a legveszélyesebb a koronavírus, mivel csökkent immunvédekezéssel bírnak. Ebben az időszakban az asztmában szenvedőknek figyelniük kell az inhalációs készítmények rendszeres alkalmazására. Továbbá a közegészségügyi rendszer által előírt szabályokat maradéktalanul be kell tartaniuk.

Mindig ellenőrizzék, hogy van-e több hétre elegendő gyógyszerük. Egy inhalációs eszközt kizárólag egy érintett páciens használjon. Állapotromlás fennállásakor a gépi porlasztót le kell cserélni aeroszolos inhalátorra.

Az asztmás beteg igyekezzen lehetőleg az otthonában tartózkodni, a bevásárláshoz kérje valakinek a segítségét, vagy tegye meg online felületen. Amennyiben mégis kimenne az utcára, tartsa be a két méter távolságot. Ne vegyen részt a közösségi közlekedésben, ha kimegy viseljen gumikesztyűt és arcmaszkot. Sűrűn mosson kezet alaposan, legalább 20 másodpercig, otthonában is naponta többször fertőtlenítse a felületeket.

Ha észlel magán olyan tüneteket, ami utalhat a kronavírus fertőzésre, azonnal keresse fel a kezelőorvosát és jelezze, hogy asztmában is érintett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése