2020. május 27., szerda

Ártalmas az energiaital az egészségünkre nézve?

Hazánkban évről-évre egyre jobban nő az energiaitalok fogyasztása.Az árak tekintetében elmondható, hogy egyes márkák rendesen megkérik az árát, ezért sokan választják az üzletek saját márkás darabjait, mivel lényegesen olcsóbbak. Többen vélik úgy, hogy az energiaitalok rendkívül károsak az egészségünkre nézve.


Vajon mekkora ennek a valóságalapja?


A BME egyik tanszékvezetője és a NÉBIH közösen végzett kutatást a témával kapcsolatban. Az energia- és sportitalok bizonyítottan népszerűek, elsősorban a fiatalok körében. Egy 2018-as kutatás szerint a fesztiválidőszakban, vizsgaidőszakban és nyáron vásárolják a legtöbben.

Az energiaital a koffeintartalma miatt tényleg feldobja és felpörgeti az embert, éppen ezért könnyű rászokni, de a szakemberek egyáltalán nem javasolják, mivel nem tesz jót az egészségünknek. A koffeinen kívül tartalmaz még ginzenget, guaranát, amelyek serkentik az agyműködést. A koncentrációképességet a benne lévő B-vitaminok erősítik, közben a gyorsan felszívódó cukrok növelik az energiaszintet. A taurint már kivették az energiaitalok összetevőiből, mert eléggé magas adót szabtak ki rá, így nem érte volna meg a cégeknek, ezért helyette más adalékot kellett találniuk.

Amerikai kutatók több tíz éve vizsgálják az energiaitalok hatásait. Megállapítottak, hogy egy doboz hétszer annyi koffeint tartalmaz, mint egy csésze kávé. Ebből adódik, hogy jelentősen megdolgoztatja a szívünket, megemelkedik a vérnyomásunk és hevesebb lesz a pulzusszám. Alkohollal együtt fogyasztva pedig egyáltalán nem ajánlott, így még jobban felpörgeti az embert.

Azoknál, akik minden nap isznak energiaitalt, rövid idő elteltével tüneteket fog tapasztalni, ami lehet hányás, kimerültség, remegés, szívritmuszavar, magas vérnyomás, de anyagcsere problémák is felléphetnek. A cukortartalom miatt az elhízás is fenyegeti az egyéneket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése