2020. december 2., szerda

A szarvasgomba kiváló gasztronómiai alapanyag

A statisztikák alapján hazánkban minden tízedik ember fogyasztott már szarvasgombát. A szarvasgomba mondhatni a világ legdrágább gombája, jobban mondva étele, de valójában fűszerként alkalmazzák a gasztronómiában. Az aszkusos, tömlős gombák családjába tartoznak. A felfedezését minden bizonnyal a vaddisznóknak köszönhetjük, ugyanis illata számukra rendkívül jellegzetes, egy ivarérett vadkanéhoz hasonlítható, így a kocák hamar megtalálják és kitúrják. Nagyjából 2-8 cm közé tehető az átmérőjük és körülbelül 20-30 cm-el vannak a földfelszín alatt, de ennél mélyebben is lehetnek.



Külalakra rücskös a szarvasgombák formája, vannak sötét, fekete és világosabb típusúak is. A fákkal élnek szimbiózisban, a gyökerekhez kapcsolódnak. Fontos ásványi anyagokkal táplálják a fákat, a gombák pedig olyan cukrot kapnak, amelyek fotoszintézissel vannak előállítva.

A szarvasgombák ízvilága nem hagyományos, aromájuk meglepő, ízre összetettebb és sokszor nem is egyenletes. A tartósított szarvasgombáknál már kialakul az egyenletesség.

Mit kell tudni a fekete szarvasgombáról?

A fekete szarvasgomba elsősorban franciaországi, spanyolországi és olaszországi erdőkben fordul elő, amit novembertől márciusig lehet begyűjteni. A tapasztalatok alapján januárban a legízletesebb.

A fehér szarvasgomba híres lelőhely Olaszországban Piemont környékén található. A külsejét tekintve halványbarna, belül pedig ez változó, lehet kissé vöröses is. Október és december között szedik és az Olasz gasztronómiában ezt vélik a legfinomabbnak. Rendkívül intenzív az íze, ezért leginkább fűszerként alkalmazzák.

Hazánkban a nyári szarvasgomba, más néven gímgomba terem, ami májustól novemberig fordul elő. Ízben hasonló, mint a fekete szarvasgomba. Magyarországon találkozhatunk még kátrányszagú és nagyspórás szarvasgombákkal is.

Éttermekben, bor-, illetve pezsgőfesztiválokon is fogyaszthatunk szarvasgombás ételeket, , az internetről is rendelhetünk, akár konzerválva is. Szarvasgomba-krémből számtalan típusút készítenek, de fűszervaj vagy olaj formájában is beszerezhetjük. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése