A statisztikák alapján hazánkban minden tízedik ember
fogyasztott már szarvasgombát. A szarvasgomba mondhatni a világ legdrágább
gombája, jobban mondva étele, de valójában fűszerként alkalmazzák a
gasztronómiában. Az aszkusos, tömlős gombák családjába tartoznak. A
felfedezését minden bizonnyal a vaddisznóknak köszönhetjük, ugyanis illata
számukra rendkívül jellegzetes, egy ivarérett vadkanéhoz hasonlítható, így a
kocák hamar megtalálják és kitúrják. Nagyjából 2-8 cm közé tehető az átmérőjük
és körülbelül 20-30 cm-el vannak a földfelszín alatt, de ennél mélyebben is
lehetnek.
Külalakra rücskös a szarvasgombák formája, vannak sötét, fekete
és világosabb típusúak is. A fákkal élnek szimbiózisban, a gyökerekhez
kapcsolódnak. Fontos ásványi anyagokkal táplálják a fákat, a gombák pedig olyan
cukrot kapnak, amelyek fotoszintézissel vannak előállítva.
A szarvasgombák ízvilága nem hagyományos, aromájuk meglepő,
ízre összetettebb és sokszor nem is egyenletes. A tartósított szarvasgombáknál
már kialakul az egyenletesség.
Mit kell tudni a fekete szarvasgombáról?
A fekete szarvasgomba elsősorban franciaországi,
spanyolországi és olaszországi erdőkben fordul elő, amit novembertől márciusig
lehet begyűjteni. A tapasztalatok alapján januárban a legízletesebb.
A fehér szarvasgomba híres lelőhely Olaszországban Piemont
környékén található. A külsejét tekintve halványbarna, belül pedig ez változó,
lehet kissé vöröses is. Október és december között szedik és az Olasz gasztronómiában ezt vélik a legfinomabbnak. Rendkívül intenzív az íze, ezért
leginkább fűszerként alkalmazzák.
Hazánkban a nyári szarvasgomba, más néven gímgomba terem,
ami májustól novemberig fordul elő. Ízben hasonló, mint a fekete szarvasgomba.
Magyarországon találkozhatunk még kátrányszagú és nagyspórás szarvasgombákkal
is.
Éttermekben, bor-, illetve pezsgőfesztiválokon is fogyaszthatunk szarvasgombás ételeket, , az internetről is rendelhetünk, akár konzerválva is. Szarvasgomba-krémből számtalan típusút készítenek, de fűszervaj vagy olaj formájában is beszerezhetjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése