2018. július 23., hétfő

Egy tradicionális olasz finomság a pesto!

Az egyedülálló olasz gasztronómiát a világon mindenhol szeretik. Az ételek elkészítéséhez rengeteg egyedi ízvilágú alapanyagot: nap érlelte zöldségeket és több száz éves hagyományok alapján előállított sajtokat, sonkákat használnak. A halakról nem is beszélve.
Magyarországon is megvásárolható az olasz ételek elkészítéséhez szükséges összes alapanyag, a pesto is.

Az eredeti pesto recept…

 

Az első pesto receptet a XIX. században írta le Giovanni Batista Ratto. A hozzávalók jellegzetes olasz alapanyagok a genovai bazsalikom, toszkán fenyőmag, szardíniai juhsajt, parmezán, oliva olaj, fokhagyma és tengeri só. Az alapanyagokat mozsárban dolgozták össze.

Milyen pestokat próbálhatunk ki ma?

Mivel eredeti pesto elkészítéséhez használt alapanyagok nagyon drágák, ezért számos termékben már kicserélték egyik- másik összetevőt. Hazánkban az áruházak polcain is több jellegzetesen eltérő ízű: paradicsomos, diós, gombás pesto is van. Sajnos az egyes termékek minősége is különböző, ezért a vásárláskor érdemes megismerni az igazi pesto sajátosságait.

Miről ismerhető fel a pesto?

A pesto illata, íze és állaga alapján azonosítható be. Az igazi pestoban a bazsalikom és a sajt illata dominál. Az ízvilágban bazsalikomnak, a fenyőmagnak és a sajtoknak kell érvényesülnie. Az állag esetében a darabos, a kemény magvakat kiérezhető formában tartalmazó pesto nevezhető kiváló minőségűnek.

Egy egyszerű, pesto-s étel!

Az aromás pestot már a street food ételek például a piadina elkészítéséhez is használják.
A piadina egy vékony tészta, amelyet megkennek pestoval, amire sonkát, sajtot, salátát és paradicsomot tesznek, felgöngyölve ajánlják. Egyre többen kedvelik ezt az ételt, hiszen rendkívül friss, tápláló és bármikor gyorsan elkészíthető.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése