2021. április 14., szerda

Van a koffeinnek egészséges beviteli mennyisége?

 A kávét nagyon sokan szeretik, vannak, akiknek kizárólag egy csésze fekete után indulhat a nap. A kávé koffeint tartalmaz és sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mekkora az a mennyiség, ami már függőséget okoz. Cikkünkben most bemutatjuk a koffein élettani hatásait és azt, hogy mekkora mértékig javasolt a fogyasztása. 



Miként dolgozza fel a koffeint a szervezet?

A test gyorsan szívja fel italokon és kapszulákon keresztül, A stimuláció nagyjából 15-30 perc elteltével kezdődik meg és órákon keresztül el is tarthat. A koffein túladagolásának a tünetei között szerepel a hányinger, hányás, hasmenés, szédülés és a gyakori vizelési inger. Országonként eltérő a napi bevitel, az Európai élelmiszerbiztonsági Hatóság nálunk napi 400 mg-ot javasol naponta. Lehetőleg az egyszeri bevitel ne haladja meg a 200 mg-ot. Amennyiben ezt nem tartjuk be, csökkenhet az alvási idő.

A koffein normál mennyiségének a bevitele az egészségünkre nézve pozitív hatásokat gyakorol, serkenti a szívműködést, növeli a pulzusszámot. A magas vérnyomásúaknak viszont nem annyira javallott a koffeinos tartalmú italok, kávék fogyasztása, mivel növeli a vérnyomást. Alkalmi fogyasztás esetében növeli az anyagcsere folyamatot, vízhajtó hatásának köszönhetően tágítja a veseereket, gátolja bizonyos ionok visszaszívódását. A rendkívül magas minőségű kávé élénkít, javítja a fizikai állóképességet, ráadásul a gyomornedv elválasztását is fokozza. Továbbá, elősegíti a gondolkodást, tehát a szellemi funkciókra is pozitívan hat. 

Mire figyeljünk, ha koffeint fogyasztunk?

Számos tényező befolyásolja, hogy az adott szervezetre nézve milyen reakciókat vált ki. Például azoknál, akik éppen antibiotikumot szednek, náluk lassul a koffeint kiürülésének folyamata, ami erőseb szívdobogást, idegességet eredményezhet. A fájdalomcsillapítók hatását is felerősíti a koffein, így kevesebb mennyiséget kell bevenni a gyógyszerből. Vaspótlók szedése közben ugyancsak el kell gondolkodnunk a koffeintartalmú italok fogyasztásán, mivel a vassal nehezen oldódó vegyületet alkot. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése