2021. május 14., péntek

Hogyan kapcsolódik egészségünk a napelemekhez?

Furcsa lehet a napelem kapcsán az egészséget emlegetni, hiszen inkább a környezettudatossággal hozható összefüggésbe. Ám az elmúlt évek során olyan kutatásokat végeztek, amelyek igazolták, hogy a napelemnek vannak egészségügyi hatásai is. Hazánkban még viszonylag tűrhető a helyzet, de például Kínában a szénerőművek által kibocsájtott szennyező anyagok miatt érdemes említést tenni a témában. Egyes ipari területeken például akkora a szmog, hogy már a veszélyességi szintet is túllépte, ennek következtében pedig a területen megnövekedett a tüdő-, szív- és érrendszeri problémákkal küzdők száma, sajnos számos gyermek is eleve ilyen betegségekkel jön ott a világra és sokan szenvednek asztmában is.

A szél- és napenergia lényegesen javítana a légszennyezésen.


A napelem vajon tényleg segítene a probléma kiküszöbölésében?

Kína elkezdte ennek a súlyát megérteni, de intézkedéseket még máig nem tettek annak érdekében, hogy azokat a szénerőműveket bezárassák, amelyek jelentősebb teljesítménnyel működnek. Ennek oka az lehet, hogy az egyre jobban növekvő társadalmuk igényeit alternatív megoldásokkal nem lennének képesek megfelelően kielégíteni. Elmondások alapján ez csupán egy átmeneti állapot, ugyanis létrehozták már különféle tervezeteket, amelyek arról szólnak, hogy miként lehetséges szél- és naperőművekkel javítani a helyzeten, de sajnos kézzel fogható megoldás eddig még nem született.

Levonva az eddigi következtetéseket, a szél-és napenergia lényegesen egészségesebbnek bizonyul, Nyugat-Európában és Amerikában egyre több intézkedést tesznek azért, hogy az atom-, illetve szénenergiát ezekre valamilyen módon leváltsák. Mindamellett, hogy az egész környezetkímélőbb megoldást jelentene, de még a levegőbe sem jutna megannyi káros anyag, ami a légúti megbetegedésekért felelős, mint például a szén-monoxid. Az államok azon kívül, hogy ezáltal csökkentenék a levegőbe jutó káros anyag kibocsájtást, anyagilag is megtakarításra tehetnének szert.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése