2021. május 26., szerda

Mit tegyünk, ha kiütéseket észlelünk a bőrünkön?

 A bőrön bármikor kialakulhatnak kiütések, amelyeket számos dolog válthat ki, főleg az érzékenyebb bőrtípusuaknál, ezek lehetnek allergiás reakciók is. Az érzékeny bőr a felnőttek körében egyre gyakoribb, ezért a gyártók igyekeznek minél több olyan készítményt a piacra dobnik, amelyek kifejezetten az ilyen típusú egyéneknek lettek kifejlesztve. A kiütések megjelenésének a hátterében tehát állhat valamilyen anyaggal történő érintkezés, valamint megeshet, hogy krónikus betegség okozza, de lehet ekcéma, akne vagy bizonyos étel, élelmiszer elfogyasztása is előidézheti. Bőrérzékenység kialakulhat mosószertől, esetleg durva szövettel való érintkezéstől is. Bőrreakciókat a napsugárzás, hőmérséklet-, páratartalom változás is kiválthat. Ma már bizonyított, hogy a stressztől is kialakulhatnak bőrproblémák. 



Milyen allergiák felelhetnek a kiütések megjelenéséért?

A táplálékokkal vihetünk a szervezetünkbe olyan anyagokat, amelyek okozhatják a kiütések megjelenését. A leggyakrabban előforuló élelmiszer allergiát többek között a tojás, tej, mogyoró, halfélék, csonthéjasok, rákfélék válthatják ki. Allergiás náthának nevezzük azt, amikor virágpor, pollen vagy valamilyen növény felelős a kellemetlen tünetekért. A viszketés enyhítésére számos készítményt beszerezhetünk, de célszerűbb inkább egy bőrgyógyászat szakorvosához fordulni. 

Kozmetikumoktól is megjelenhetnek bőrirritációk, a bőr-, köröm-, haj-, illetve szemápolási termékek bármelyikében előfordulhatnak olyan összetevők, amelyekre érzékenyebbek lehetünk. Célszerű az adott szépségápolási terméket először egy kis területen kipróbálni a bőr felületén, hogy nem-e okoz irritációt. Ezt főleg akkor kell megtenni, ha a produktumot először alkalmazzuk. 

Az érintett területet próbáljuk meg minél kevesebbszer vakarni, ugyanis a sok vakarástól begyulladhat, de még el is fertőződhet. A nedves borogatás is kiválónak bizonyulhat a tünetek enyhítésére. Figyeljünk oda, hogy a száraz bőrt úgy kenjük be hidratálóval, hogy az nedves legyen. Az erősen illatos készítményeket javasolt ekerülni, inkább a gyengédebb szappanok használatát ajánlják a szakemberek, ez az állítás a mosószerekre, öblítőkre is érvényes. Végül meg kell említenünk, hogy a bőrnek az az ideális, ha langyos vízzel zuhanyzunk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése