2022. május 4., szerda

Mit tehetünk az egészséges szívműködésért?

 Dr. Dean Ornish írt egy nagysikerű könyvet, melyben részletesen kifejti tapasztalatait betegeiről és leírja, hogy mit lehet tenni a szívbetegségből való kigyógyulásért, gyakorlatilag teljes életmódváltásra van szükség. Több érintett is, akik műtét előtt álltak, inkább az Ornish programot választották, ami lényegében az életmód megváltoztatását takarja, ezáltal sikerült elkerülniük a műtétet, arról nem beszélve, hogy vissza kapták vitalitásukat, ezzel együtt pedig az életkedvüket is.


 

Milyen pontosan az Ornish-féle életmódprogram?

Az életmódprogram alapja 5 elvet takar, ebből az egyik a zsírszegény, vegetáriánus táplálkozás. A táplálék zsírtartalma nem lehet több 10%-nál, ezen kívül a hús, tejtermék, illetve az állati eredetű zsír fogyasztása is tilos. A sovány tej, joghurt és a tojásfehérje kivételt képez, tehát ezekből bátran lehet fogyasztani.

Fontos a rendszeres jóga és meditációs gyakorlatok elvégzése, néhány gyakorlatot nem árt akár naponta elvégezni, ilyen lehet például a sáskaállás vagy a kobraállás,  de a gyertya és a forgóülés is ilyen. Fontos ezt az egészet kiegészíteni meditációs, relaxációs és vizuális gyakorlatokkal kiegészíteni.

Elengedhetetlen az egészhez a teljes nikotinmentesség, a dohányzás ugyanis felel a szívinfarktus kialakulásáért, éppen ezért a szívbetegség fennállása esetében a cigit szükséges azonnal letenni és rendszeresen eljárni a kardiológia által előírt ellenőrzésekre.

A szívbetegeknek nem javasolt teljesítménysportot űzniük, javasolt testmozgás például a séta, naponta 20 vagy akár 45 percen keresztül, lehetőleg friss levegőn és olyan környezetben, ami nyugodt.

A Doktor Úr könyvében azt is kifejti, hogy az egészségünk szempontjából meghatározó a szeretet is, hiszen az emberek jelentős része napjainkban felszínes kapcsolatokban él, pedig az elszigetelődés nagyon nem tesz jót. A szeretet olyan bio-pszichociális ütköző, ami támogatóan hat az immunrendszerre és csökkenti a stresszt.

A tartalom a következő cikk segítségével készült: https://www.informed.hu/betegsegek/heart/surgery/sziverosito-program!--mutet-helyet-joga-es-eletmod-valtoztatas&-8230;-55299.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése