2023. január 25., szerda

Milyen helyeken tartsunk terápiás kezeléseket?

A nézeteltéréseket, emberek közti problémákat a legjobb higgadtan kezelni, lehetőleg úgy, hogy mindenki jól járjon. Ehhez, a megfelelő körülményeket is szükséges megteremteni, ellenkező esetben az egész rosszul fog elsülni. Viszályok nem csak a párkapcsolatokban merülhetnek fel, hanem a baráti társaságakban, munkahelyi környezetben egyaránt, gyakorlatilag bárhol. A konfliktusok kezelése nem mindig egyszerű, sokszor válik egyre feszültebbé a helyzet, ha a felek nem értenek egyet.


 

Mivel emberek vagyunk, ezért a nézeteltérések elkerülhetetlenek, hiszen mindenkinek vannak igényei, elvárásai, értékrendjei és szükségletei és a személyiségünk is teljesen eltér egymástól.

A mediáció kiváló megoldás lehet a problémára, ami gyakorlatilag egy irányított beszélgetés, ahol a mediátor figyel arra, hogy mindenki higgadtan kifejezhesse álláspontját, valamint igyekszik felszínre hozni azokat a szükségleteket is, amelyek el vannak nyomva. A mediátornak nem a kompromisszumos megoldás a célja, hanem a probléma hatékony megoldása, amihez elengedhetetlen a mélyebben lévő problémák feltárása.

A mediátor sok helyzetben azért szükséges, mert az indulatok képesek beszűkíteni az észlelést, ez pedig nem várt cselekedethez, reagáláshoz vezethet. Ebben az állapotban sajnos nehéz megtalálni a megoldáshoz vezető utat, rosszabb esetben még jobban elmélyülnek a gondok, így egyre nehezebbé válik rendezni a dolgokat.

Hol lehet lebonyolítani ilyen terápiákat?

Számos pszichológus és mediátor a saját otthonában fogadja a pácienseket, de ennek a hátránya az, hogy a ház többi lakója, például a gyerekek, megzavarhatják a kezeléseket. Ma már szerencsére vannak vállalkozások, akik szobák bérbeadásával foglalkoznak, így célszerű ennek a lehetőségével élni. A lényeg, hogy az adott helyiség hangulata legyen megnyugtató, a csendes szobák ugyanis hozzájárulnak a mentális gyógyuláshoz. Egy kiadó rendelő pszichológusoknak, mediátoroknak tehát tökéletesen ideális választásnak bizonyul, amit akár hosszú időre is kibérelhetnek, így ideálisabbá tehető a környezet a mélyebb beszélgetések lebonyolításához.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése