2017. március 29., szerda

Hogyan készítsünk komposztot?

Változtasd a konyhai hulladékot aranyat érő komposzttá egyszerű hat lépéssel. Nem számít mennyire zöld a kerted, a saját készítésű komposzt a lehető legjobb tápanyagforrás a növényeknek. Nem szabad hagyni ezt a természetesen kitűnő lehetőséget. A komposzt segít a föld vízfelhasználásában, növeli a tápanyagtartalmat és a termékenységet, így nyugodtan elfelejtheted a mesterséges tápanyag kiegészítőket. Ezzel a módszerrel természetesebb és erősebb, frissebb növényeket tudsz majd termeszteni. A másik előnye, hogy nem szennyezzük a környezetet, mivel a konyhai hulladék nem a kukában végzi, hanem a komposztálóban. A házi komposztkészítés rendkívül egyszerű, bármikor elkezdhető folyamat. Mi a „szagmentes” verziót javasoljuk neked, amit most fogunk ismertetni.


Így készítsünk házi komposztot csupán hat egyszerű lépésben:

  1. Helykeresés. Először is jelöljük ki a komposztáló láda helyét a kertben. Építhetünk, vagy vásárolhatunk is ilyen ládát, egy műanyag kuka fedéllel is megfelelő választás, de direkt erre a célra gyártott ládák is vásárolhatók. Lehetőleg olyan helyet válasszunk a kertünkben, ami könnyen elérhető, de nincs útban, illetve gyakran éri napfény, mivel a nap sugarai felgyorsítják a folyamatot.

  2. Keverés. Helyezzük a ládába és keverjük össze a konyhai hulladékot. A legtöbb organikus hulladék komposzttá alakítható, de figyeljünk, hogy ne kerüljön a ládába csont, hús, tejtermék, tojás (a tojáshéj mehet), állati hulladék és bármilyen zsírt, vagy olajat tartalmazó anyag.

  3. Várjunk. Ezek az anyagok rohadni kezdenek, de a folyamat felgyorsítása érdekében forgassuk át a leendő komposztot. Ezt tavasszal és nyáron 2 hetente, ősszel és télen pedig 4 hetente tegyük meg. A ládába akár még a kertből való földet is rakhatunk, hogy hasznos kis organizmusokat adjunk a komposzthoz.

  4. Öntözzük. Amint megkezdődött az anyagok lebomlása, időközönként figyeljük meg, hogy szükséges-e locsolás. Vegyünk egy jó marékkal a kezünkbe. Ha nyirkos, akkor nem kell locsolás, ha nedves, átázott, akkor egy darabig hanyagoljuk az öntözést, mert a sok víz nem tesz jót neki. Ha pedig teljesen száraz, akkor nyugodtan megöntözhetjük.

  5. Szagoljunk. Amikor a komposztunknak dohos föld szaga van és már nem tudjuk felismerni a kerti, illetve a konyhai hulladékot, akkor elkezdhetjük felhasználni a kertünkben, mivel elkészült a házi komposzt

  6. Használjuk fel. Terítsük szét a kertünkben, rakjunk a fűre, vagy keverjük össze virágfölddel, hogy növényeink egészségesek és erősek legyenek.

Ennyire egyszerű a házi komposzt elkészítése. Csupán pár napos hét és már nem is kell költened drága és mesterséges komposztokra és tápanyag kiegészítőkre. Ha van kerted és szeretnéd, hogy növényeid egészségesek legyenek, akkor mindenképpen alkalmazd a fentebb leírtakat. Nem fogod megbánni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése