2017. március 7., kedd

Különböző elektromos fűtési módok egészségre gyakorolt hatása

Manapság egyre többen választják az elektromos fűtést a hagyományos, gázzal történő fűtés helyett. Az elektromos fűtési megoldások egyre nagyobb hatékonysággal működnek, és rengeteg különleges fűtési problémára nyújtanak kézzel fekvő megoldást. Napelemmel kombinálva, körültekintő tervezés mellett, hosszútávon költséghatékonyabb, gazdaságosabb alternatívát nyújthatnak a gázzal szemben. Azonban a számos elektromos fűtési megoldás különböző hatással bír szervezetünkre, egészségünkre.

Elektromos fűtőtestek

A fűtőtestek nagy előnye, hogy kiépítésük a legolcsóbb az összes elektromos fűtési megoldás közül. Azonban, mivel csupán a szoba egyetlen pontján adják le a hőt, ezért a helyiségben a hőeloszlás igen heterogén lehet. Így előfordulhat, hogy több °C eltérés van a szoba két pontja között. Extrém esetben, rosszul kivitelezett vagy rossz szigetelésű szobában megtörténhet, hogy a fűtőtest közelében melege van valakinek, míg a fűtőtesttől távol lévő megfázik.

ATLANTIC F117Dj elektromos konvektor

Elektromos padlófűtés

Az elektromos padlófűtés nagyon kellemes hatást kelt. Amellett, hogy láthatatlan, így esztétikus, az ember akár mezítláb is szaladgálhat a lakásban, és a hőeloszlás is teljesen egyenletes. Azonban sokak szerint (ez a teória máig nem nyert minden kétséget kizáró bizonyítást) az egészségre káros hatással van, hogy alulról folyamatosan melegen tartjuk a talpunkat. Mégpedig azért, mert szervezetünk megszokja az alulról áramló hőt, és amikor kimegyünk a hidegre, akkor immunrendszerünk a talpunknál sebezhetővé válik. Ezen kívül a szálló por mértéke is fokozott a padlófűtésnél, így érdemes gyakrabban porszívózni. Mégis sokaknak az elektromos padlófűtés a kedvencük, hiszen komfortérzésben valóban nincsen párja.

Elektromos falfűtés

Az elektromos falfűtés kiépítése a legdrágább az összes elektromos fűtési rendszer közül, azonban egyenletes hőeloszlást, így egyenletes hőérzetet biztosít. A padlóról felszálló por mennyiségét sem növeli és azzal a faktorral sem kell számolnunk, hogy a talp folyamatos melegítése miatt romlik az ellenálló képességünk. Így aki teheti, véleményünk szerint válassza ezt a megoldást. Természetesen ez a cikk szubjektív véleményt tükröz, nem egy tudományos alapossággal megírt tanulmány kivonata.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése