2017. március 21., kedd

Mit tehetünk, otthonunk páratartalmának optimalizálásához?

megfelelő páraáteresztő rendszerrel javítható a párásodás

Egyetlen helyet ismerek, ahol a magas páratartalom elérésére törekednek az emberek. Igen, ez a szauna. A szaunán kívül azonban jobban szeretjük, ha a páratartalom normális szinten ingadozik, ami 40-60% közötti érték szokott lenni. Amelyik lakás ezen felüli értékkel rendelkezik, az már párásnak tekinthető.

Sajnos számos otthonban jelent problémát a magas páratartalom, mivel ennek hatására könnyedén kialakulhat a penész, amely bizonyítottan káros az ott élők számára. Penész bárhol megjelenhet, legyen szó régi, vagy új építésű, rosszul szigetelt házról.

A penész kialakulásához mindenképpen optimalizálnunk kell az otthonunk páratartalmát. Ezt többféleképpen is megvalósíthatjuk. Gondolkodhatunk szigetelő rendszer alkalmazásán, vagy ha a szigetelésen már túl vagyunk, alkalmazhatunk páramentesítő eszközöket is.


Megfelelő szigetelő rendszer alkalmazása

 Otthonunk megfelelő szigeteléséhez elengedhetetlen a megfelelő páraáteresztő tulajdonsággal bíró anyagok használata, és a rendszeres légcserét biztosító rendszerek alkalmazása. A jól megválasztott külső szigetelés és a megfelelően kivitelezett ablak és ajtó beépítés jelentős mértékben hozzájárul a pára csökkentéséhez. A kialakítás után már csak a rendszeres szellőztetésre kell ügyelnünk. Mivel a mai modern nyílászárók szigetelése egyre kiválóbb, a pára kijutására időnként egy szellőztetést be kell iktatnunk.


Rendszeres szellőztetés biztosítása

Alkalmazhatunk automatikus szellőztető rendszereket is, melyek érzékelik a páratartalom növekedést, és a határértéknél kinyitnak, így biztosítva a pára kijuttatását. Ezek a rendszerek sokszor több tízezer forintos többletkiadást jelentenek, viszont alkalmazásukkal nem kell félnünk a penész kialakulásától, mivel a szükséges szellőztetést elvégzik helyettünk.

Olcsóbb megoldás lehet egy megfelelő teljesítménnyel rendelkező páramentesítő berendezés beszerzése. Ezeknek a gépeknek is van olyan típusa, amely rendelkezik páratartalom mérővel és automata indítóval.

Ezek a rendszerek mind hozzájárulnak az egészséges hétköznapok biztosításához, és otthona kellemes környezetének fenntartásához. Bármely lehetőség használata hatásos lehet a penész és pára ellen, a döntés egyénenként és igényenként változhat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése