2018. április 11., szerda

El kell-e távolíttatnom az anyajegyemet?

Az anyajegyekről érdemes rendszeresen beszélni, feleleveníteni a tudásunkat, hiszen akadnak olyanok is, amelyek veszélyesek lehetnek. Nade ne szaladjunk ennyire előre, nem a pánikkeltés a cél.
Ismerkedjünk meg cikkünk főszereplőjével, az anyajeggyel.
Az anyajegyek bőrelváltozások, melyek szín alapján is könnyen lokalizálhatóak a bőrfelületen, kisebb vagy nagyobb mértékben ki is dudorodhatnak. Ezek között gyakoriak a veszélyt nem jelentő darabok, azok azonban, melyek pigmentsejtekből indulnak ki már magasabb kockázati besorolás alá kerülnek, ezekből alakulhat ki a melanoma malignum, ami egyfajta daganatos betegség.
melanoma, anyajegy

Bár nem jelent feltétlenül veszélyt, vizsgáltassuk ki

A legjobb módszer annak eldöntésére, hogy szükséges-e beavatkozás az anyajegyünkre ugyanaz, mint a legtöbb betegségnél: az alapos szűrővizsgálat. A szakszerű anyajegyszűréshez hozzátartozik a dermatoszkópos vizsgálat, amivel az anyajegyek keletkezési ideje és főbb tulajdonságaik is megállapíthatóak. Ezen vizsgálat során a gyanúsabb anyajegyek összegyűjthetőek, amiken további vizsgálatokat kell végezni, míg a nem veszélyesnek kategorizáltakkal nincs további teendő.
A kockázatosnak ítélt anyajegyek eltávolítása mindenképpen indokolt, de esztétikai megfontolásból a veszélytelenek eltávolítását is sokan kérik. Az eltávolítás sebészeti úton, körbemetszéssel történik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése