2018. szeptember 11., kedd

Kismamák és fogápolás!


A várandósság szinte teljes egészében átalakítja a kismamák testét. Ezért a terhesség ideje alatt nagyon körültekintőnek kell lenni. Több olyan kivizsgálás van- ilyen  például fogászati szűrés-, amelyen már a terhesség ideje előtt ajánlott részt venni.

Miért van különleges szerepe a kismamák életében szájápolásnak?

A terhesség idején bekövetkező hormonális változások, elsősorban a nagy mennyiségű progeszteron és ösztrogén befolyásolja a száj, az íny valamint a fogsor állapotát. Ebben az időszakban könnyebben alakulhat ki ínygyulladás, fogszuvasodás és fogágy betegség. Ezeknek az elváltozásoknak súlyos következményei is lehetnek. Kihullhat a fog és a magzat is súlyosan megsérülhet.
De nem csak a hormonváltozások okozhatnak problémát a terhesség ideje alatt. Sajnos a fogröntgen is veszélyes.



Hogyan kerülhetőek el ezek a kellemetlenségek?

Már a várandóság előtt ajánlott felkeresni egy kismamák kezelését is vállaló fogorvost, aki egy alapos kivizsgálás után minden kezelést elvégez. Legtöbb esetben a tömések cseréjére és a lepedékek eltávolítására van szükség. Ezen kívül ajánlatot tesz a mindennapi szájápolásra, valamint elvégzi a terhesség ideje alatt szükséges szűréseket.

Mit tehet a kismama a fogai épségének megőrzéséért?

A táplálkozás jelentősen befolyásolja a fogak, az íny és a száj állapotát. A betegségek elkerülése érdekében számos ételről és italról is ajánlott lemondani. A terhesség ideje alatt érdemes lemondani a cukrozott ételekről és italokról. Ezek a termékek fogszuvasodást okozhatnak. A nyalókák és a szénsavas üdítők el is színezhetik a fogakat.
A sült krumpli, a chips, a péksütemények, a kenyérfélék is komoly problémákat okozhatnak, hiszen egy- egy aprócska darabka lepedéket okozhat vagy felsértheti a fogzománcot.
A kismamáknak az alkohol és a cigaretta fogyasztása sem ajánlott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése