2018. szeptember 17., hétfő

Egy egészséges finomság: szőlő!

„Az ételed az életed”, tartja egy régi bölcsesség. Egyet is érhetünk ezzel a kijelentéssel, hiszen a szervezetünk megfelelő működése érdekében bizony alaposan meg kell válogatnunk, hogy milyen ételeket és italokat fogyasztunk. Szerencsések vagyunk, hiszen rengeteg egészséges finomság például szilva, káposzta, avocado közül válogathatunk. Ebben a bejegyzésünkben a szőlőről írunk.

Néhány szó a szőlő történetéről…

A szőlőtermesztésnek több évezredes hagyománya van. Közel- keleti országokban és a Balkán- félszigeten is olvasható erre utaló feljegyzés. De ma már mondhatjuk azt is, hogy a világ szinte minden területén foglalkoznak szőlőtermesztéssel. Hazánkban is számos világhírű szőlőféleségeket termő vidék van.


Miért szeretik olyan sokan a szőlőt?

A szőlő magas cukortartalmú lédús gyümölcsök közé tartozik. A frissessége, kellemes ízvilága miatt sokan szívesen fogyasztják.
Persze a nagyon finom szőlőszemeknek több jótékony élettani hatása van. A magas szőlőcukor tartalma miatt vérszegénység, székrekedés, aranyér sőt a daganatos megbetegedések kezelése is kiegészíthető vele.

A szőlő héja és magja kiváló antioxidáns, ezért olajat is készítenek belőle. A szőlőmag- olaj segíti az agy és az idegrendszer megfelelő működését, valamint erősíti az érfalakat és megelőzhető vele az érelmeszesedés.

A szőlővel a szépítkezés és a bőrápolás során is kiváló eredményeket érhetőek el. A szőlőt tartalmazó készítmények késleltethetik a ráncok kialakulását is.

A szőlő a bor alapanyaga. Igazi különlegességeket és egyéb egyedi ízvilágú italokat pálinkát is készítenek belőle. Azt azonban kevesen tudják, hogy a sötét színű szőlőből lekvár is készíthető. Szőlőlekvár pedig tökéletesen kiegészítheti a sülteket, illetve kiválóan ízesítheti a tésztaféléket. A szőlőből befőtt illetve kompót is főzhető, de a levele is fogyasztható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése