2019. július 8., hétfő

Mire figyelj, ha hobbifutó vagy?

Tavasszal és nyáron többen belevágnak a hobbifutásba, mivel ebben az időszakban inkább a szabadtéri sportokat választják, ezekből is a futás a legnépszerűbb. Ez a mozgásforma jelentős terheléssel van a szervezetre, ezért előtte testileg és lelkileg mindenképp kellően fel kell készülnünk rá, főleg akkor, ha előtte nem igazán mozogtunk rendszeresen.

A futás serkenti a vérkeringést, kitágítja az ereket.

Milyen hatással van a futás a szervezetünkre?


Rendszeresen űzve helyreállítja a szív- és érrendszert, a keringést, a légzést, jobb közérzetet biztosít. Lelkileg pedig szintén hasznos, hiszen minél közelebb kerülünk a kitűzött célhoz, annál jobban, felfrissültebben érezzük magunkat. Az edzésnek voltaképpen az a lényege, hogy a szervezet folyamatos stresszhatásnak van kitéve, az idő elteltével pedig fokozatosan javul a teljesítményünk. Viszont rendkívül fontos, hogy ügyeljünk a fokozatosság elvére saját korlátainkat figyelembe véve, tartsuk be a pihenések arányait. A terhelés hatására az energiaraktárak kimerülnek, körülbelül 2 nap elegendő a regenerálódáshoz, hogy újra belevághassunk a futásba, ennyit okvetlen javasolt várni a folytatással. Az egész folyamathoz célszerű szakember segítségét kérni, aki kidolgozza számunkra a megfelelő edzéstervet.

Elengedhetetlen a bemelegítés és a levezetés!


A bemelegítés szükséges, mert lazábban vesszük majd az akadályokat, valamint jelentős szerepe van a balesetek elkerülésében, ez természetesen minden sportágról, még a jógáról is elmondható. A futás tekintetében egy kezdő lendületesen gyalogoljon előtte, később ezt kiválthatja a kocogás. Ennek a lényege, hogy serkentjük a szívműködét, a vérkeringést, a légzést, kitágulnak a hajszálerek is és emelkedik az izomhőmérséklet. Ma már lehet kapni bemelegítő krémeket is, ezek szintén sokat segíthetnek. Ugyanez a helyzet a levezetéssel, regenerálja az izomzatot, illetve hozzájárul a teljesítmény későbbi javulásához. Nyújtáskor egy testhelyzetet legalább 20 másodpercig érdemes tartani.

A leírtakat betartva a futás rövid idő alatt élvezetessé és hatékonnyá válik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése