2020. február 20., csütörtök

Miért fogyasszunk brokkolit rendszeresen?

A brokkoli kiváló zöldségfajta, nem csak ízletes, hanem rendkívül egészséges is. Vitaminokban, rostokban, ásványi anyagokban, fehérjében, karotinban, kalciumban, magnéziumban és foszforban rendkívül gazdag, de még vasat, káliumot és cinket is tartalmaz. Azt viszont jó tudni, hogy bizonyos főzési módszerek által veszíthet az értékes tápanyagokból, ezért leginkább párolni érdemes.

A brokkoli rendkívül egészséges zöldség.


Mekkora a brokkoli kalóriatartalma?


A brokkoli kalóriatartalma elképesztően alacsony, ezért a fogyni vágyóknak is rendre javasolják a szakértők, hogy okvetlen építsék be az étrendjükbe. A rosttartalma miatt mégis telít, tehát nem maradunk éhesek tőle, ráadásul segít az emésztésben és a székrekedést is képes megszüntetni. Egy kutatócsoport azt is megállapította, hogy javítja az agyműködést, ez pedig a benne lévő bioaktív vegyületnek köszönhető.

A brokkoli keresztes virágú növény, tehát csökkenti a rák kialakulásának a kockázatát. A rosttartalma ellenáll a végbélben kialakuló daganatoknak, a benne lévő karotinok pedig a száj-, gége- és a tüdőrák kialakulását gátolják meg.

A brokkoli a szívbetegségek ellen is véd, ebből adódik, hogy kiváló a magas vérnyomásban szenvedőknek és a koleszterinszintet szintén javítja. A szívinfarktus megelőzésében is nagy szerepe van a brokkolinak. Ezen kívül a cukorbetegek kezelésének ugyancsak fantasztikus kiegészítője, hozzájárul az immunrendszer megerősítéséhez és óvja a csontozatunkat is.

A brokkolit rengeteg típusú ételhez fel lehet használni, például húsokhoz, esetleg köretként párolva, vagy szószokba keverve, tésztákhoz, de még mennyei krémleves is készíthető belőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése