2018. október 16., kedd

Néhány fontos vitamin és ásványi anyag a magzatnak és a mamának!


A terhesség ideje alatt szinte teljes mértékben átalakul a hölgyek teste. Számítani lehet arra is, hogy az olyan egyszerű, mindennapos rutin szokás, mint a fogápolás kismamák életében központi szerepet kap. Vagyis a kismamák szerveinek tökéletes működéséért valamint a magzat kiegyensúlyozott fejlődéséért nagyon sok változtatásra van szükség. A kismamáknak muszáj módosítani a táplálkozási szokásait is. Nem szabad megfeledkezni a különböző típusú vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek folyamatos pótlásáról. Ezeknek a hatóanyagoknak egy része természetes alapanyagok között is megtalálható. Ezért is ajánlott a kismamáknak rendszeresen, friss zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani.



Biztos, hogy minden kismama tudja, hogy a terhesség ideje alatt a korábban megszokott mennyiségnél jóval több folsavat és kalciumot igényel a szervezete. A kalcium erősíti a csontrendszert, a fogak és az íny állapotának megőrzésében segíti a hölgyeket, de a tökéletes felszívódásához szükség van D vitaminra is. A folsav pedig a vetélés elkerüléséhez, a zökkenőmentes szüléshez valamint a magzat megfelelő fejlődéséhez szükséges.

A várandós nőknek B-vitaminokat is ajánlott fogyasztani. A B vitaminok lehetővé teszik a terhesség ideje alatt megváltozott energiaszint kiegyensúlyozását.
A B-vitamin komplex is hozzájárul a folsav felszívódásához, de van egy nagy hátránya is! Könnyen el is lehet hízni tőle.
A B6 vitamin a baba idegrendszerének és agyműködésének fejlődését segíti. Érdemes magnéziummal együtt fogyasztani.
A magnézium a kismamák életét is könnyebbé teszi hiszen izomlazító hatása is van. De a magnéziumot kizárólag a terhesség első és második harmadában ajánlott szedni.
A C vitamin pótlásra is gondolni kell a várandóság ideje alatt, hiszen  ennek köszönhetően csökkenhet a vérzés kialakulásának kockázata.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése