Itt a szezonja a bodzának, ilyenkor rengeteg család készíti
el belőle a mennyei szörpöt, amelyet a gyerekek és a felnőttek egyaránt
szívesen fogyasztanak, hiszen meglehetősen ízletes.
Hogyan kell a bodzaszörpöt elkészíteni?
Egy 5 literes üveghez körülbelül 12-14 darab bodzára lesz
szükségünk, valamint 50 dkg cukorra, 1 citromra, 3 gramm citromsavra és két
evőkanál ecetre.
Egy fazékban forraljunk fel vizet, majd hagyjuk, hogy
teljesen kihűljön. A frissen szedett bodzavirágot alaposan mossuk át, ezután
tegyük a cukrot a befőttes üvegbe. Ezt követően mehet rá a bodza, a
citromkarikák, a citromsav és az ecet is. Öntsük fel a kihűlt vízzel és fedjük
le a keveréket egy fóliával.
Végül helyezzük hűvösebb helyre, ahol hagyjuk állni 5 napon
keresztül, de figyeljünk arra, hogy naponta egyszer kavarjuk át. A szükséges
idő elteltével szűrjük le és osszuk szét csavaros üvegekbe.
A nagy kánikulában érdemes a hűtőben tartani egy üveggel,
mert remek hűsítő ital.
A bodza nem csak finom, hanem jótékony hatása is van az
egészségünkre nézve. A tudományos elnevezése a növénynek Sambucus nigra,
előfordulási helye Európa és Észak-Amerika, így a Kárpát-medencében is
elterjedt.
Az indiánok már régen is felfedezték gyógyító hatásait és a
fertőzések kezelésére alkalmazták. Kiváló az influenza kellemetlen tüneteinek a
kezelésére, enyhíti a torokfájást, izomfájdalmat és a láz csillapítására is
alkalmas. Méregtelenítő hatással is bír, nehezebben alakulnak ki a bőr
felületén pattanások, különféle bőrkiütések.
Enyhe hashajtóként, vízhajtóként is ismert. ennek
köszönhetően javasolt a fogyasztása a székrekedés fennállásakor. A bodzaszörp a
koleszterin szintet ugyancsak csökkenti. A növény öregedésgátló tulajdonságai
is ismertek a társadalom körében, ráadásul remek az immunrendszer
megerősítésében is, ezért érdemes rendszeresen fogyasztanunk, akár teaformájában is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése