2020. június 10., szerda

Készítsünk bodzaszörpöt!


Itt a szezonja a bodzának, ilyenkor rengeteg család készíti el belőle a mennyei szörpöt, amelyet a gyerekek és a felnőttek egyaránt szívesen fogyasztanak, hiszen meglehetősen ízletes.


Hogyan kell a bodzaszörpöt elkészíteni?


Egy 5 literes üveghez körülbelül 12-14 darab bodzára lesz szükségünk, valamint 50 dkg cukorra, 1 citromra, 3 gramm citromsavra és két evőkanál ecetre.
Egy fazékban forraljunk fel vizet, majd hagyjuk, hogy teljesen kihűljön. A frissen szedett bodzavirágot alaposan mossuk át, ezután tegyük a cukrot a befőttes üvegbe. Ezt követően mehet rá a bodza, a citromkarikák, a citromsav és az ecet is. Öntsük fel a kihűlt vízzel és fedjük le a keveréket egy fóliával.

Végül helyezzük hűvösebb helyre, ahol hagyjuk állni 5 napon keresztül, de figyeljünk arra, hogy naponta egyszer kavarjuk át. A szükséges idő elteltével szűrjük le és osszuk szét csavaros üvegekbe.
A nagy kánikulában érdemes a hűtőben tartani egy üveggel, mert remek hűsítő ital.

A bodza nem csak finom, hanem jótékony hatása is van az egészségünkre nézve. A tudományos elnevezése a növénynek Sambucus nigra, előfordulási helye Európa és Észak-Amerika, így a Kárpát-medencében is elterjedt.

Az indiánok már régen is felfedezték gyógyító hatásait és a fertőzések kezelésére alkalmazták. Kiváló az influenza kellemetlen tüneteinek a kezelésére, enyhíti a torokfájást, izomfájdalmat és a láz csillapítására is alkalmas. Méregtelenítő hatással is bír, nehezebben alakulnak ki a bőr felületén pattanások, különféle bőrkiütések.

Enyhe hashajtóként, vízhajtóként is ismert. ennek köszönhetően javasolt a fogyasztása a székrekedés fennállásakor. A bodzaszörp a koleszterin szintet ugyancsak csökkenti. A növény öregedésgátló tulajdonságai is ismertek a társadalom körében, ráadásul remek az immunrendszer megerősítésében is, ezért érdemes rendszeresen fogyasztanunk, akár teaformájában is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése