2020. június 24., szerda

Mit egyen az, aki vérszegény?

A vérszegénység akkor alakul ki, ha túl kevés a szervezetünkben a vörösvérsejt, valamint a hemoglobinszint is alacsony. Ebben az állapotukban nem képesek ellátni a feladatukat, tehát nem tudnak megfelelő mennyiségű oxigént és tápanyagot szállítani a sejtek számára.

A vérszegénységet többnyire a vashiánnyal kapcsolják össze, de a B12 vitamin és a folsav hiánya is nagyban hozzájárul a kialakulásáért. Sajnos súlyos betegségekre is utalhat ez az állapot, például valamilyen daganatos elváltozásra. A kezelést többnyire gyógyszeresen végzik a szakemberek, de bizony a táplálkozás is meghatározza a javulást. Egy jól összeállított étrenddel rövid idő alatt bekövetkezhet a javulás, ami fenn is tartható a későbbiekben.

A cékla kiváló vasforrás a szervezetünk számára

Melyek ezek az ételek, élelmiszerek?


A hüvelyes zöldségek rendkívül gazdagak vasban, ezek közül is kiemelkedő szerepe van a szójababnak, ráadásul még a zsírtartalma is alacsony és nagyon jó fehérjeforrás. Figyeljünk arra, hogy a hüvelyesekben van olyan sav, ami nem engedi a vas felszívódását a szervezet számára, ám ezt meggátolhatjuk azzal, ha például egy éjszakán át vízben áztatjuk a zöldséget.

A vashiányos betegeknek célszerű vörös húsokat fogyasztaniuk, például marhát vagy sertést, hiszen ezek nagy mennyiségben tartalmaznak vasat. A marha és sertés máj még jobbnak bizonyulhat, amelyben az A és B vitamin is megtalálható.

A vas úgy épül be a leghatékonyabban a szervezetünkbe, ha a C vitamin mennyisége is elegendő, tehát ennek a pótlására is ügyeljünk. A tojás napi szintű fogyasztása erősen javasolt, ugyanis nagymértékű vasforrást jelent a számunkra, a reggeli rántottához célszerű például egy frissen facsart narancslevet is innunk, hogy a C vitamin se maradjon el.

A sötétzöld leveles zöldségek szintén tökéletesnek bizonyulnak, gondolunk itt a spenótra, vízitormára, de a céklát is okvetlen meg kell említenünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése