2022. március 30., szerda

Mire kell ügyelni élelmiszerimport során?

 Az EU-n belül, saját fogyasztásra bármerre vihetünk magunkkal hús-, illetve tejterméket, ez a növényi eredetű termékekre is igaz, tehát a gyümölcsökre, zöldségekre nézve egyaránt. Természetesen kizárólag olyan dolgot, ami kártevőktől és betegségektől mentes, ugyanis korlátozásokat is bevezethetnek, ha bárminek a gyanúja fennáll. Az is fontos szempont, hogy a terméket hűtve kell-e tárolni.



Milyen ellenőrzések várhatóak az EU-ba belépéskor?

Az Európai Unió jelentős élelmiszer- és takarmányimportőr. Fontos azonban odafigyelni arra, hogy nem lehet akármilyen élelmet importálni külső, nem EU-s országból. Amennyiben olyan országból utazunk, ami nem tagja az EU-nak, nem hozhatunk be semmilyen húsárút és tejterméket sem. Kivételt képeznek ez alól a gyümölcsök, zöldségek, illetve a tojás.

Hatósági ellenőrzésekre kell számítani, amikor belépünk az EU területére. Ha olyan húsárút vagy tejterméket hozunk be, anélkül, hogy bejelentettük volna, a hatóságok elkobozhatják azt, végül megsemmisítik, de ezen felül jelentős mértékű bírságot is kiszabhatnak. Erre azért van szükség, mert a Unió szeretné megvédeni a területén élő fogyasztókat, és ehhez szigorú, magas szintű szabványokat állítottak fel. Ezzel elkerülhető, hogy különböző veszélyes anyagok, esetleg súlyos fertőzéseket kiváltó vírusok és baktériumok terjedjenek szét, amelyek nem ellenőrzött forrásból származó hús, illetve tejtermékkel érkeznek a határokon belülre.

Az élelmiszerlánc szempontjából releváns egyéb termékek túlnyomó többségét nem irányítják át külön határellenőrző szervezeteken, és nem kell kötelező ellenőrzésnek alávetni az EU-ba való belépés előtt. Ez vonatkozik például a nem állati eredetű takarmányokra és élelmiszerekre - beleértve bizonyos összetett termékeket, adalékanyagokat és egyéb anyagokat, amelyek hatással lehetnek az élelmiszerek és takarmányok jellemzőire, vagy az élelmiszerekkel való érintkezésre szánt anyagokat.

Az egyik jelentős kivételt a nem állati eredetű élelmiszerek és takarmányok képezik, amelyek átmenetileg kötelező határellenőrzés alá esnek egy azonosított kockázat fennállása miatt (azaz az (EU) 2019/1793 rendeletben felsorolt termékek).

Amennyiben élelmiszerimportra lenne szükség, érdemes szem előtt tartani, hogy erre szakosodott szállítmányozó, speditőr cég végezze a behozatalt. Ma már vannak kifejezetten ilyen vállalkozások, amelyek képesek biztosítani a megfelelő körülményeket a szállításhoz, mint amilyen a hűtés, vagy megfelelő levegő nedvességtartalom. Sőt, sok esetben még az egyéb, logisztikához kapcsolódó adminisztráció ellátásában is képesek segíteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése