2022. június 8., szerda

Milyen felszerelések kellenek az autóba?

Vannak olyan autós tartozékok, amelyek kötelezőek, de számos olyan is létezik, amelyek csupán hasznosnak bizonyulnak, ezért beszerzésük erősen javasolt. A kötelező felszereléseknek mindig az autóban kell lenniük, a rendőrök bármikor ellenőrizhetik, hogy nálunk vannak-e.

Vannak olyan felszerelések, amelyeket nem kötelező az autóban tartani.

 

Nézzük hát, hogy melyek a kötelezőek...

A KRESZ alapján kettő dolog van, aminek mindenképp ott kell lennie az autóban, ez pedig nem más, mint az elakadásjelző és az elsősegélydoboz. Az elakadásjelzőt az autó mögé szükséges helyezni, ha elakadnánk, lakott területen belül nem kötelező a használata, de lakott területen kívül viszont igen. Autópályán körülbelül 150-200 méter távolságban kell elhelyezni a gépjárműtől, autóúton elegendő 100 méterre. Az elakadásjelző hiányát bírsággal is büntethetik.

A segítségnyújtás is kötelező, éppen ezért az elsősegélydoboznak is rendelkezésre kell állnia. Az elsősegélydoboznak van elévülési ideje, éppen ezért bizonyos időközönként célszerű ezt ellenőrizni, ha lejárt, akkor minél előbb cserélni.

Melyek a nem kötelező, ugyanakkor hasznos felszerelések?

A legtöbb gépjárműben van pótkerék, láthatósági mellény, izzókészlet vagy éppen tűzoltó készülék, amelyek rendkívül hasznosnak bizonyulnak, viszont nem kötelezőek. A láthatósági mellényt akkor javasolt használni, ha lakott területen kívül kell félreállnunk az autóval és nem ideálisak a látási viszonyok.

A kerékcserére is gondolnunk kell, hiszen bármikor kaphatunk egy defektet, de egy hidraulikus emelővel könnyen megemelhetjük a gépjárművet és gond nélkül elvégezhetjük a kerékcserét, ezáltal nem árt, ha efféle szerkezetet is elhelyezünk a csomagtartóban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése