2017. augusztus 28., hétfő

Lekvár készítés

Augusztus vége van, már biztosan te is mindent elkészítettél a gyereknek a suli kezdéshez, és talán még maradt egy kis energiád is, amit szívesen használnál fel néhány téli finomság elkészítéséhez. Csinálhatsz például lekvárokat is, hiszen rengeteg gyümölcsöt őszibarackot, sárgabarackot és szilvát is nagyon olcsón vásárolhatsz a legközelebbi piacon is.

Hogyan kezd el a lekvár főzést?

Akármelyik gyümölcsöt is választod, biztosan szükséged lesz jól záródó befőttes üvegekre, merőkanálra, késre, darálóra, egy műanyag tálra és egy főző edényre no és persze pléddel, paplannal, vagy téli kabáttal kibélelt ládára a dunsztolás miatt.


    
Egy egyszerű sárgabaracklekvár recept...

Az  elkészítéséhez vegyél 6 kg gyümölcsöt, 2,4 kg kristály cukrot, 3 púpos evőkanál citromsavat és egy kis nátrium benzoátot. Ha mindent beszereztél, akkor alaposan mosd meg a gyümölcsöt, majd magozd ki daráld le, és tedd bele a főző edényedbe. Ezután lassú tűzön kavargatva főzd, majd az első rottyanás után add hozzá a cukrot és a citromsavat is. Ezután még olyan 40 percig főzd, persze ne felejtsd el kevergetni. Majd forrón tedd az üvegekbe, végül mindegyikre rakj egy késhegynyi nátrium benzoátot, és zárd le celofánnal és kupakkal, majd pedig tedd a lekváros üvegeket a ruhákkal vastagon kibélelt ládikádba.
 
A másik nagy kedvenc: a szilva lekvár

A szilvalekvárt nagyanyáink még az üstben, szabad tűz felett 6-7 órán keresztül folyamatosan keverve készítették el. Ma már azonban némi előkészület után gyorsabban és egyszerűbben is elkészíthetjük ezt a finomságot. Szóval a befőzés előtti este alaposan moss meg majd magozz ki 5 kg szilvát. Ezután tedd a főzőedényedbe, önts rá fél kg cukrot, fedd le, majd egy éjszakán keresztül hagyd állni. Reggelre levet ereszt a gyümölcs és így egy botmixer segítségével könnyedén pépesítheted. Ez után pedig főzd sűrűre. Gyakori kevergetés mellett olyan egy másfél óra alatt elkészül a saját házi szilvalekvárod.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése