2018. augusztus 6., hétfő

Egy egészséges finomság: szilva!


Szerencsések vagyunk hiszen hazánkban rengeteg zamatos gyümölcs alma, körte, barack, szőlő terem. Sőt a magyar konyha is egyedi és rendkívül változatos módon használ fel minden alapanyagot. Egyik ilyen alapanyag a szilva.

Miért szeretjük annyira a szilvát?

A szilva jellegzetes ízvilága, színe és a változatos felhasználása miatt rendkívül népszerű. Lepényeket, gombócot, kompótot, krémleveseket és lekvárt, sőt még pálinkát is készítenek belőle. Természetesen aszalható. De azt talán kevesen tudják, hogy a szilvának számos emberi szervezetre gyakorolt jótékony élettani hatása is van.



Miért érdemes szilvát fogyasztani?

A szilva rostokban gazdag és kalória szegény, kiváló víz és hashajtó hatása is van ezért sokat segíthet a fogyókúra vagy akár a méregtelenítés időszakában. Rendkívül intenzív béltisztító hatása szintén ismert.

A szilva vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben rendkívül gazdag. Nagy mennyiségű A, C, K valamint B6 vitamin is megtalálható benne. Így elmondhatjuk, hogy a szilva erősítheti a látást és javíthatja a bőr állapotát, de csontok erősítéséhez is hozzájárulhat. De kiváló magnézium és kálium forrás, ezen kívül vas és fluorid is található benne. Így az izomzatra is jótékony hatásokat fejt ki.

Mire érdemes figyelni a szilva vásárláskor?

Magyarországon hosszú időn keresztül, májustól októberig beszerezhető a szilva valamelyik típusa. Mindig érdemes keményebb és egészséges bőrű szilvákat keresni. A friss és zamatos szilvák rendelkeznek gyógyító hatásokkal, és egy alapos mosás után fogyaszthatóak is.

Hol tároljuk a szilvát?

Az érett szemeket érdemes hűvös helyen, vagy a hűtőben tartani, míg a kevésbé érettek eltarthatóak szoba hőmérsékleten is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése