Miért érdemes sok sárgarépát fogyasztani?
Ez a zöldség kiváló antioxidáns. Rendkívül gazdag A, C, és E-vitaminban. De kalciumot, vasat, magnéziumot és mangánt is tartalmaz.
Az édes zöldségek közé tartozik nyersen is fogyasztható, azonban számos finom étel is készíthető belőle. Levesek, főzelékek, muffinok egyik pótolhatatlan alapanyaga répa.
De a haj- és bőrápolásában, szebbé tételében is segíthet.
Milyen betegségek esetén érdemes sárgarépát fogyasztani?
A béta- karotin tartalmának köszönhetően fokozza a látás élességet. Még a szürkületi vakság esetén tapasztalható a jótékony élettani hatása.
Csökkenti a bőr hibáit, fokozza a kollagén termelődést, így lassítja a bőr öregedését. Ismert a sárgarépa bőrtisztító hatása és a pattanások eltüntetésében is kiváló eredmények érhetőek el a használatával. Sőt a sárgarépa az UV sugárzástól is véd.
A répa szebbé teszi a fogakat is. Eltávolítható vele a fogkő, ezen kívül erősíti a fogínyt és fokozza a nyáltermelődést.
A szív és érrendszeri megbetegedésekkel élőknek is érdemes rendszeresen sárgarépát fogyasztani, hiszen ebben a zöldségben alig van zsír, a koleszterin tartalma 0.
Ez a zöldség fogyó kúrázóknak is ajánlott, hiszen javítja az emésztést, méregtelenít. Edzés előtt érdemes répát fogyasztani.
A kismamáknak is érdemes sárgarépát enni, inni, hiszen a magzat fejlődését segíti, csökkenti a vetélés kockázatát és fokozza a tejelválasztást.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése