2019. február 5., kedd

A terhességhez kapcsolódó néhány orvosi kezelés


A várandóság a hölgyek életének egyik legfontosabb időszaka. A baba érkezése elvarázsolja a kismamákat. A pocakban növekedő kicsi élet az anyukák testét is percről- percre formálja. A magzat fejlődéséhez és a szülő nő testi épségének megőrzéséhez szükség van szakorvosok közreműködésére.

Mi történik az első három hónapban?

A hölgynek- a terhesség tényének azonosítása miatt- először a szülész -nőgyógyászt kell felkeresnie -  a szakorvosi konzultációra ezt követően folyamatosan szüksége lesz. Ezután, a pozitív eredményt tartalmazó igazolással fordulhat védőnőhöz, akitől megkapja a terhesgondozási kiskönyvet. Ebben a dokumentumban felsorolják az összes kötelező jellegű vizsgálatot, továbbá rögzítik az eredményeiket. A kiadvány tartalmazza az ápolónők által elvégzett mérésekre -például a kismamák testsúlyára, haskörtérfogatára- vonatkozó adatokat. Ezt követően a leendő anyukának a háziorvosához muszáj elmennie.



Az állapotos asszonynak a várandóság első szakaszában, a vérre vonatkozó adatok megismerése, valamint súlyos fertőzések fennállásának kizárása érdekében, laborvizsgálaton szintén kötelező megjelennie.
A kismamának ajánlott fokozottan figyelnie a fogaira. A kalciumvesztés, illetve gyakori hányás komoly problémákat okozhat, ezért elkerülhetetlen a fogorvosi kontroll.
Az első trimeszter végén végzik el a genetikai típusú ultrahangvizsgálatot amelyen kötelező szűrővizsgálatok közé tartozik.

Milyen kivizsgálások zajlanak a terhesség következő harmadában?

A kicsi és az anyuka egészsége miatt legkésőbb a második trimeszterben, belgyógyász szakorvoshoz kell fordulni: kizárólag ő végezheti el a fizikális rutin, EKG vizsgálatokat; emellett vérnyomást mér; szükség esetén további vizsgálatokat rendel el.

Ebben az időszakban a védőnő fokozott szerephez jut, hiszen havonta egy alkalommal készíti el a korábban említett felméréseket. Ekkor végzik el a magzatot érintő második ultrahangos vizsgálatot, valamint újabb laboratóriumi tesztekre is sor kerül.

A terhesség ideje alatt a hölgyek szervezetében bekövetkező változások cukorbetegség kialakulásához vezethetnek. A gesztációs megbetegedés kiszűrése speciális terhelésen alapuló felméréssel lehetséges.

A terhesség utolsó szakasza…

A 28-40. hét között a védőnő két hetente megismétli a felméréseket.
Az ultrahangvizsgálaton kitérnek a magzat, magzatvíz valamint méhlepény állapotára, indokolt esetben kiegészítik a Doppler elven működő felmérésekkel.
Ebben a trimeszterben rendkívül részletes laborvizsgálat sem maradhat el. Egyik eleme az anyai- magzati vércsoport azonosítása. Előfordulhat, hogy a szülő nő és a fejlődő gyermek összeférhetetlen vércsoportba tartozik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése